Datum: 01/05/2016 14:30
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Lotto Park
Sterke reactie van Anderlecht, maar ze krijgen wel wat scheidsrechterlijke hulp
Johan Walckiers Sander De Graeve
Johan Walckiers en Sander De Graeve vanuit Anderlecht
| 0 reacties

Anderlecht wint met 1-0 van Gent na een heel duidelijke buitenspelgoal van Kara Mbodji

Sterke reactie van Anderlecht, maar ze krijgen wel wat scheidsrechterlijke hulp
Foto: © photonews

Anderlecht heeft zich voor de zoveelste keer terug in de race geknokt. Tegen AA Gent voetbalden ze wel redelijk tot goed, maar de kansen afwerken was er niet bij. En dan heeft Anderlecht weer geluk gehad, want de lijnrechter keurde een flagrant buitenspeldoelpunt van Kara Mbodji goed.

Je moet het toegeven: Besnik Hasi doet er nog alles aan om Anderlecht kampioen te maken. Zelfs luisteren naar raadgevingen van analisten die paars-wit deze week in de krant met de grond gelijk maakten. Jan Mulder en Aimé Anthuenis braken immers een serieuze lans om Steven Defour hoger op het veld te zetten.

Defour nummer 10

En kijk, daar stond de gewezen Gouden Schoen ineens als 'nummer 10' te spelen tegen Gent. Tielemans kreeg een rol iets lager en achter hem liep Dendoncker. En het moet gezegd: paars-wit was niet zo slecht. En dat is tegenwoordig al een half compliment. Gent kon in de hele eerste helft geen kans afdwingen en de thuisploeg voetbalde zelf wel aardig naar Sels toe.

Eerste grote kans: een kopbal voor Acheampong, maar de kleine Ghanees is ook geen kopwonder. Maar voor de rest: aardig veel beweging, goeie flanken en Defour die alle lijnen uitzette. Wel één zwaar minpunt: Youri Tielemans was nergens: nonchalant balverlies en niets bijbrengend aanvallend.

Zwaar buitenspel

Positief: Acheampong speelde weer op zijn niveau van voor zijn blessure. Hij dwong Foket al snel tot een gele kaart en die speelde de rest van de match met de daver op het lijf, want Anderlecht zocht bijna al zijn heil op de linkerflank. Maar de tweede grote kans kwam wel vanop rechts.

Rafinha gleed weg en Praet kon alleen op Sels af. Maar de doelman bewees nogmaals dat hij één tegen één héél sterk is. Kans drie was echter de goeie. Een frommeldoelpunt pur sang. Vrije trap Büttner, duels genoeg in de zestien en de bal kwam uitgerekend bij Kara terecht die vanuit duidelijk buitenspel mocht scoren. Ze stonden er trouwens met drie... allemaal buitenspel, maar niemand van de scheidsrechters reageerde.

Terugkeer Boussoufa met een open doekje

Gent voetbalde wel goed mee in die eerste helft, werd zeker niet overrompeld, maar kon geen kansen bij elkaar voetballen. Vanhaezebrouck, gestart in een 4-3-3, schakelde in de tweede helft over op een 3-5-2. En zette al vrij snel Boussoufa op het veld. De kleine Marokkaan kreeg trouwens een open doekje van 'zijn' Astridpark.

Bij Anderlecht moest Defour, die bij de opwarming al problemen had, van het veld. Djuricic kwam hem vervangen. En die plaatste na een uur een uitstekend schot... tegen de paal. Het was niet dat de voorsprong van Anderlecht onverdiend was, ze was gewoon niet correct. Depoitre had dat onrecht na een mooie actie van Wikheim kunnen rechtzetten, maar Proto verdiende zijn strepen voor de zoveelste keer.

Het moet wel gezegd dat paars-wit zijn beste match van de play-offs speelde. Met acties langs de flanken, met infiltraties en met een goeie invalbeurt van Djuricic. Die lag trouwens aan de basis van de 2-0 met een goeie loopactie en dito pass op Tielemans. Die zijn schot werd nog van de lijn gered, maar Acheampong stond op de goeie plaats.

Ongelooflijk toch hoe wisselvallig dit Anderlecht is. Verleden week helemaal afgeschreven, nu weer springlevend. We zullen zien hoe lang het duurt, want er is toch enige terughoudendheid bij iedereen opgetreden.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 7
Badji Stéphane 90' 6.7
Kara Mbodji Serigne Modou 90' 6.7
Nuytinck Bram 90' 7
Büttner Alexander   89' 7.7
Dendoncker Leander 90' 6.7
Defour Steven 55' 6.7
Tielemans Youri 90' 7.7
Praet Dennis 90' 6
Okaka Chuka Stefano 82' 6
Acheampong Frank Opoku 90' 7
  Bank G Beoordeel
Djuricic Filip 35' 9.3
Sylla Idrissa 8'  
Deschacht Olivier 1'  
Heylen Michaël -  
Roef Davy -  
Suarez Matías -  
Trezeguet -  

KAA Gent KAA Gent

  Speler G Beoordeel
Sels Matz 90' 2.5
Foket Thomas   90' 2.5
Nielsen Lasse 90' 2.5
Gershon Rami 90' 2.5
Rafinha Rafael Scapini 54' 2.5
Kums Sven 90' 2.5
Neto Renato 69' 2.5
Milicevic Danijel 90' 2.5
Saief Kenny 90' 2
Matton Thomas 54' 2.5
Depoitre Laurent 90' 2.5
  Bank G Beoordeel
Boussoufa Mbark 36' 2.5
Mitrovic Stefan 36' 2.5
Medonca Wikheim Gustav 21' 2.5
Coulibaly Kalifa -  
Schoofs Rob -  
Deaux Lucas -  
Van der Bruggen Hannes -  
Thoelen Yannick -  
Asare Nana -  
Herbeleef Anderlecht - KAA Gent

Vooraf