Competitie: Premier League
Speeldag: Speeldag 35
Stadion: Fratton Park
Portsmouth haalt stevig uit

Portsmouth had geen enkele moeite met aartsrivaal Southampton. Pompey won met zware 4-1 cijfers. Voor Southampton is dit een serieuze dreun in het gevecht tegen de degradatie. Het behoudt de rode lantaarn.

Voor de wedstrijd begon was er al slecht nieuws voor Southampton. Aanvaller Peter Crouch blesseerde zich tijdens de opwarming aan de hamstrings. Na een paar minuten kregen de Saints een tweede opdoffer. Doelman Antti Niemi haalde Lualua binnen het strafschopgebied neer (foto) en Yakubu zette de penalty om. Portsmouth ging door op de ingeslagen weg en na kansen voor Dejan Stefanovic en Lualua, was het Arjan de Zeeuw die een voorzet van Patrik Berger binnenkopte. Vijf minuten later wist Henri Camara uit een zeldzame tegenprik de aansluitingstreffer te scoren, maar de vreugde was van korte duur. Amper twee minuten later strafte Lualua een foute inschatting van Niemi genadeloos af. Lualua maakte het even later helemaal af door vanop afstand de bal prachtig binnen te krullen. Op dat moment werd het 4-1 en de wedstrijd was nog maar 27 minuten bezig.

De tweede helft was dan ook een maat voor niks. Portsmouth controleerde de wedstrijd zonder nog echt te dreigen terwijl Southampton niet bij machte was om iets terug te doen. Via Nigel Quashie kregen ze een zeldzame kans, maar doelman Jamie Ashdown was wakker. Ook Pompey kreeg nog een kans via Diomansay Kamara, maar het bleef bij de 4-1 uit het eerste half uur.

Door deze overwinning lijkt Portsmouth gered. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft het acht punten voorsprong op de eerste degradatieplaats. Voor Southampton ziet het er heel wat slechter uit. Zij bezitten de rode lantaarn al is het verschil met de eerste veilige plaats slechts twee punten.