Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Anfield Road
Liverpool zadelt Arsenal met kater op
Nico Wieme

Liverpool heeft zich dinsdagavond voor de halve finales van de Champions League geplaatst. In een geanimeerde wedstrijd versloegen de Reds hun Londense rivalen met 4-2.

Na het 1-1-gelijkspel uit de heenmatch begon Liverpool in een zetel aan de wedstrijd. Coach Rafael Benitez had ondanks deze uitstekende uitgangspositie aangekondigd voluit voor de zege te gaan en dat bleek ook uit de ploegopstelling waarin er plots plaats was voor Peter Crouch. Arsenal had de moeilijke opgave om met een zege of een gelijkspel met meer dan één doelpunt terug naar huis te keren.

Arsenal op rozen
In een eerste helft met twee gezichten lieten de Gunners meteen hun intenties zien. Met lange ballen probeerden ze Emmanuel Adebayor in stelling te brengen, maar in de beginfase werd de Togolees tot driemaal toe in buitenspelpositie afgevlagd. Iets voor het kwartier was het wel raak. Adebayor haalde op links de achterlijn, maar Cesc Fabregas kon niet bij zijn voorzet. Arsenal bleef echter in balbezit en met een mooie, korte combinatie langs veel tussenstations verscheen Abou Diaby (foto links) alleen voor Pépé Reina. De Spanjaard had geen schijn van kans op het keiharde schot van de Fransman.

Voetballes
Na die voorsprong gaf Arsenal de thuisploeg twintig minuten lang voetballes. Vier minuten na de openingsgoal mocht Steven Gerrard een vrijschop nemen, maar aarzelde te lang. Adebayor pikte de bal mee en begon aan een run van tachtig meter over links. Zijn voorzet kwam bij Emmanuel Eboué terecht, maar nu was Reina wel bij de pinken. Weer vier minuten later was de Liverpooldoelman een fractie van een seconde eerder op de bal dan Adebayor. Arsenal was heer en meester over het gebeuren.

Wedstrijd kantelt
Op het eerste schot van Liverpool was het wachten tot de 24ste minuut. Fabio Aurélio schoot huizenhoog over. Twee minuten daarna claimde Dirk Kuyt een strafschop na een duel met Diaby, maar scheidsrechter Fröjdfeldt ging er niet op in. Op het halfuur kantelde het wedstrijdbeeld. Na een mooie één-twee tussen Gerrard en Fabio Aurélio kon Manuel Almunia de bal nog net in hoekschop tikken. Daarop kopte Sami Hyppia via de paal binnen. Liverpool nam nu resoluut het heft in handen en Arsenal kwam er maar sporadisch meer uit. Toch bleef de 1-1 tot aan de rust op het bord.

Torres breekt match open
De tweede helft zat lange tijd op slot en haalde aanvankelijk absoluut niet het niveau van voor de rust. Enkel een door Crouch gedevieerde bal, een afgeweken schot van Aleksander Hleb en een bal in het zijnet van Eboué waren het noteren waard. Na 69 minuten barstte de wedstrijd dan weer open. Een lange bal van uit de Liverpoolverdediging belandde bij Torres (foto rechts) die zich knap voorbij Philippe Senderos draaide en het leer enig mooi in de winkelhaak schilderde. Arsenal moest nu komen en had het in eerste instantie moeilijk om het juiste ritme te vinden.

Knotsgek einde
Op de 84ste minuut achtte de ingevallen Theo Walcott zijn moment van glorie gekomen. Van aan het eigen strafschopgebied dribbelde hij zich voorbij alles en iedereen. De snelle flankspeler bediende de volledig ongedekte Adebayor en de Togolees schoot Arsenal even naar de halve finales. Even, want nog geen minuut later stond de thuisploeg weer op voorsprong. Het was Liverpoolinvaller Ryan Babel die het verschil maakte. Eerst ging de Nederlander neer in de zestien na wat duw- en trekwerk van Kolo Touré. Gerrard klaarde de klus van op de stip. Twee minuten in blessuretijd ruimde Kuyt een vrije trap van Arsenal op en stuurde weer Babel op Almunia af. De pijlsnelle spits reduceerde Fabregas tot een standbeeld en zette de 4-2-eindstand op het scorebord. Arsenal ligt uit de Champions League, Liverpool bereikt voor de derde keer in vier jaar de halve finales.