Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Frankrijk zet Oekraïne met beide voeten op de grond
Fabian Morren

Oekraïne heeft geen vervolg kunnen breien aan de overwinning tegen Zweden. Frankrijk was duidelijk een maatje te groot: 0-2.

De Oekraïners begonnen weer met veel enthousiasme aan de wedstrijd, maar al na vier minuten legde de Nederlandse scheidsrecher Bjorn Kuipers de wedstrijd stil vanwege een hevig onweer. Liefst 54 minuten was het wachten tot de wedstrijd weer hervat werd.

Het natte weer inspireerde Frankrijk blijkbaar, dat sterk uit de kleedkamers kwam. Dat het aan de rust nog steeds 0-0 was, had te maken met de matige afwerking. Vooral Menez liet de kansen liggen, waaronder één die eigenlijk niet meer te missen was. Toch kon de Oekraïnse doelman Pyatov toch nog redden met de voet. Oekraïne was amper één keer gevaarlijk via Andrei Shevchenko. De spits van Dinamo Kiev besloot in één tijd op doelman Lloris.

In de tweede helft kon Frankrijk de kansen wél in doelpunten omzetten. Menez, die in de eerste helft nog veel mogelijkheden onbenut liet, deed nu wel wat hij moest doen. De actie begon bij Ribéry en op aangeven van Benzema vloerde Menez doelman Pyatov. In enkele minuten tijd maakten de Fransen het gastland monddood. Ditmaal was het Cabaye die beheerst afwerkte. En weer was Benzema, die later een terechte applauswissel kreeg, de aangever.

Het werd plots heel stil in Donetsk. De euforie van de eerste wedstrijd was helemaal verrdwenen. Oekraïne slaagde er ook helemaal niet meer in om een vuist te maken tegen de Fransen. De bezoekers waren zelfs nog het gevaarlijkst, met onder meer nog een knal van Cabaye op de paal.

Frankrijk wipt in de stand over Oekraïne en heeft straks genoeg aan een gelijkspel tegen Zweden om door te stoten naar de kwartfinales.