itaItalië
kroKroatië
1-0
1-1
71' (Ivan Strinic)
Datum: 14/06/2012 18:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Italië kan weer niet winnen van Kroatië
Italië kan weer niet winnen van Kroatië
Foto: © SC

Italië kon in een officiële match nog nooit winnen van Kroatië. Ook nu bleven ze steken op een gelijkspel. Nochtans zag het er lang goed uit. Pirlo bracht zijn ploeg op vrije schop op voorsprong. Maar 20 minuten voor het einde trapte Mandzukic de bal via de paal voorbij Buffon.

Bart Vandenbussche in Poznan

In een niet volledig gevuld stadion lieten de Kroatische supporters zich meteen horen. Toch was het Italië die het best uit de startblokken schoot, maar schoten van Balotelli en Marchisio waren net niet goed gericht. Het grootste gevaar bij Kroatië kwam van Strinic. De linksachter kon zich enkele keren goed doorzetten, maar zijn voorzetten werden telkens onschadelijk gemaakt door de Italiaanse defensie. Deze gebruikten alle trucjes en mochten zich gelukkig prijzen dat scheidsrechter Webb niet naar de stip wees na een fout op Jelavic. De ex-speler van Zulte Waregem kreeg de fout tegen voor schwalbe, maar Webb hield de gele kaart op zak.

Italië bleef voor gevaar zorgen via Cassano, Marchisio en Balotelli, maar hun schoten misten doel. Als even later Marchisio wel op doel kon besluiten, haalde Pletikosa het beste van zich naar boven. Ook in de herneming pakte de Kroatische doelman uit met een spectaculaire reflex. Het was slechts uitstel van executie, want een minuut later had hij geen verhaal tegen een perfect gekrulde vrije trap van Andrea Pirlo. De middenvelder van Juventus zorgde zo voor het eerste vrijschopdoelpunt op een EK sinds het EK in 2004.

De tweede helft begon rustig. Italië eiste het balbezit op en Kroatië loerde op de counter. Twintig minuten voor tijd ontplofte het stadion. Linksachter Strinic kon nu wel via een cross een ploegmaat bereiken. Mandzukic controleerde en trapte de bal via de paal voorbij Buffon. Het spel ging goed op en neer en de match kon alle kanten uit. Dit deed het echter niet waardoor beide ploegen moeten tevreden zijn met een punt.

Opmerkelijk: de wedstrijd werd in de tweede helft 2 maal kort onderbroken. Eerst zag Buffon onvoldoende door de rook van het Bengaals vuur dat door supporters van Kroatië op het veld werden gegooid. En even later lag het spel opnieuw stil voor een opmerkelijke vervanging. De bal was plat en mocht vroegtijdig rusten.

Opstellingen

Italië Italië

  Speler G Beoordeel
Buffon Gianluigi 90' -
Bonucci Leonardo 90' -
De Rossi Daniele 90' -
Chiellini Giorgio 90' -
Maggio Christian 90' -
Marchisio Claudio 90' -
Pirlo Andrea 90' -
Motta Thiago   63' -
Giaccherini Emanuele 90' -
Balotelli Mario 69' -
Cassano Antonio 83' -
  Bank G Beoordeel
Giovinco Sebastian 7'  
Di Natale Antonio 21' -
Montolivo Riccardo   27' -

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Pletikosa Stipe 90' -
Srna Darijo 90' -
Corluka Vedran 90' -
Schildenfeld Gordon   90' -
Strinic Ivan A 90' -
Rakitic Ivan 90' -
Vukojevic Ognjen 90' -
Modric Luka 90' -
Perisic Ivan 90' -
Jelavic Nikica 83' -
  Bank G Beoordeel
Dudu (Eduardo da Silva) Carlos 7'  
Herbeleef Italië - Kroatië

Vooraf