Datum: 12/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Polen houdt kansen gaaf tegen Rusland
Polen houdt kansen gaaf tegen Rusland
Foto: © SC

Polen en Rusland hebben 1-1 gelijkgespeeld. Voor beide ploegen geen slecht resultaat, want alles blijft nog open in groep A. De laatste speeldag beslist over wie zich kwalificeert.

Manu Gonzalez en Johan Walckiers in Warschau

Zoals te verwachten heerste er een gespannen sfeertje in het stadion. Toen de rellen uitbraken en we aan een Poolse journalist vroegen wat hij er nu van dacht, kregen we als antwoord: "Normal, we really don't like Russians". Om maar te zeggen dat de rivaliteit tussen de twee ploegen ook als normaal wordt beschouwd na wat de geschiedenis allemaal heeft voortgebracht.

Dzagoev topschutter

Op het veld hielden de spelers het echter fair en maakten er zelfs een spannend schouwstuk van, want Rusland mocht dan wel Tsjechië hebben weggespeeld, de Polen leken minder makkelijk te overlopen. Na een twintig minuten stonden de beste kansen zelfs op naam van de 'thuisploeg'. Verdediger Boenisch mocht op doel koppen na een vrije trap van Obraniak en enkel een schitterende save van Malafeev voorkwam de 1-0, de beste kans van het eerste halfuur.

Het werd een gelijkopgaande partij, maar uiteindelijk kwam Rusland toch op voorsprong. Arshavin legde met een heerlijke krullende vrije trap de bal in de zestien en daar stond Dzagoev om zijn derde van het toernooi voorbij een kansloze Tyton te koppen. Daarmee is de Russische spits van CSKA Moskou momenteel alleen topschutter.

Blaszczykowski doet Polen juichen

Polen kwam nog gemotiveerder uit de kleedkamer en kreeg onmiddellijk een bijzonder grote mogelijkheid via Lewandowski, maar de topschutter van Dortmund moest te ver uitwijken en daarom kon hij ook niet meer op doel schieten. Voor de topschutter was het net niet, maar Blaszczykowski had meer succes. Een snelle counter en de man met de moeilijkste naam van het toernooi mocht naar binnen snijden en verschroeiend uithalen. Malafeev zag het leer voorbij zoeven en in de verste hoek tegen de netten vliegen. Al moest hij daar wel snel het hoofd voor draaien.

Het werd een heel aangenaam schouwspel met kansen aan beide kanten. De twee doelmannen konden zich ook onderscheiden. Tyton op een schot van Kerzhakov en Malafeev op eentje van nogmaals Blaszczykowski. En zo bleef het maar in een sneltempo op en neer gaan. Polen werd zelfs de betere ploeg, maar Lewandowski kreeg zich maar niet voorbij de Russische defensie gewurmd. Doelpunten vielen er dan ook niet meer, maar misschien is een gelijkspel in deze omstandigheden misschien wel het beste resultaat.

Opstellingen

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Tyton Przemyslaw 90' -
Boenisch Sebastian 90' -
Wasilewski Marcin 90' -
Perquis Damien 90' -
Piszczek Lukasz 90' -
Dudka Dariusz 72' -
Polanski Eugen 83' -
Obraniak Ludovic A 90' -
Murawski Rafal 90' -
Lewandowski Mariusz   90' -
  Bank G Beoordeel
Brozek Pawel -  
Mierzejewski Adrian 18' -

Rusland Rusland

  Speler G Beoordeel
Malafeev Vyacheslav 90' -
Anyukov Aleksander 90' -
Ignashevich Sergei 90' -
Zhirkov Yuri 90' -
Berezutski Alexei 90' -
Shirokov Roman 90' -
Denisov Igor 90' -
Zyryanov Konstantin 90' -
Dzagoev Alan āš½   78' -
Arshavin Andrey A 90' -
Kerzhakov Aleksandr 69' -
  Bank G Beoordeel
Izmailov Marat 12' -
Pavlyuchenko Roman 21' -
Herbeleef Polen - Rusland

Vooraf