zweZweden
engEngeland
0-1
1-1
2-1
2-2
2-3
Datum: 15/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Engeland wint spektakelstuk, Zweden is uitgeteld
Tomas Taecke
| 0 reacties
Engeland wint spektakelstuk, Zweden is uitgeteld
Foto: © SC

Na een knotsgek wedstrijdverloop heeft Engeland afstand genomen van Zweden (2-3). Na deze nederlaag zit het EK erop voor de Scandinaven.

Tomas Taecke in Kiev

Roy Hodgson posteerde aan Engelse zijde Carroll voorin naast Welbeck. Oxlade-Chamberlain werd naar de bank verwezen, Young zakte een rij achteruit. De Zweedse keuzeheer voerde op zijn beurt drie wissels door. Toivonen en Rosenberg fungeerden daardoor als invaller terwijl Elmander, Svensson en Martin Olsson nu wel een kans kregen. De geblesseerde Lustig was er niet bij.

Carroll bedankt voor het vertrouwen

Parker opende namens Engeland de vijandigheden na een handvol minuten. Met een hard schot zette hij Isaksson voor het eerst aan het werk maar de Zweedse doelman reageerde alert. Even later nam Larsson aan de overzijde Hart onder vuur, maar ook hij gaf geen krimp. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht, enkel Ibrahimovic dwong de Engelse doelman halfweg de eerste helft nog eens tot een redding. Uit het niets viel dan toch de openingstreffer. Gerrard gooide een verre bal voor doel richting Carroll, de boomlange aanvaller kopte mooi langs Isaksson (0-1).

Engeland controleerde na het openingsdoelpunt zonder echt gevaarlijk te zijn. Voor de pauze kon Young nog eens trappen maar hij mikte naast. Een hard schot van Källström ging ondertussen over het doel van Hart. Aangespoord door een heel sterke Gerrard hielden de Britten de voorsprong zonder problemen vast tot de kampwissel (0-1).

Mellberg kantelt de wedstrijd

Zweden moest na de pauze fel aan de bak, een nederlaag betekende immers de uitschakeling. Na slechts vier minuten spelen was de scheve situatie onverhoopt al rechtgezet. Zlatan mikte een vrijschop in de muur, Mellberg stond op de juiste plaats om binnen te schuiven (1-1). Doordat Johnson bij zijn poging om de bal uit het doel te weren het leer nog raakte, werd Mellberg de goal door de Uefa voorlopig afgenomen. Gesteund door de aanhang gingen de Zweden na de gelijkmaker meteen door. Op het uur gebeurde wat niemand zich halverwege voor mogelijk had gehouden. Mellberg mocht een lange bal van dichtbij binnenkoppen, Zweden klom kort na de gelijkmaker nu ook op voorsprong (2-1).

Een serieuze tik voor de Engelsen, toch gingen de kopjes niet naar beneden. Invaller Walcott ging zijn kans vanop twintig meter en pegelde de bal zomaar tegen de netten (2-2). Isaksson leek wel niet helemaal vrijuit te gaan bij die snelle gelijkmaker van de Britten. De spanning viel te snijden, het spel ging snel op en neer. De grootste kans die volgde was er één voor de Zweden. Jonas Olsson haalde knap de achterlijn, de goed gevolgde Källström mikte maar net over.

Welbeck is uiteindelijk de matchwinnaar

In het slotkwartier klom opnieuw Engeland op voorsprong. De ingevallen Walcott bereidde knap voor, Welbeck werkte schitterend af (2-3). Voor een derde maal kantelde wedstrijd volledig, de toeschouwers kraaiden van de pret. Zweden flirtte met de uitschakeling en ging tevergeefs op zoek naar een nieuwe gelijkmaker. De grootste kans was nog voor Gerrard op de tegenaanval. In deze knotsgekke partij hielden de Engelsen uiteindelijk de drie punten op zak. Samen met Frankrijk gaan de Britten aan de leiding in groep D, terwijl Zweden zijn koffers mag pakken. Op de slotspeeldag kan ook Oekraïne nog ten koste van één van de groepsleiders naar de volgende ronde.

Opstellingen

Zweden Zweden

  Speler G Beoordeel
Isaksson Andreas 90' -
Mellberg Olof āš½ āš½ 90' -
Granqvist Andreas 66' -
Olsson Jonas   90' -
Olsson Martin 90' -
Elm Rasmus 81' -
Svensson Anders 90' -
KƤllstrƶm Kim 90' -
Ibrahimovic Zlatan 90' -
Elmander Johan 79' -
Larsson Sebastien 90' -
  Bank G Beoordeel
Wilhelmsson Christian 9'  
Rosenberg Markus 11' -
Lustig Mikael 24' -

Engeland Engeland

  Speler G Beoordeel
Hart Joe 90' -
Johnson Glen 90' -
Cole Ashley 90' -
Gerrard Steven 90' -
Terry John 90' -
Carroll Andy āš½ 90' -
Young Ashley 90' -
Lescott Joleon 90' -
Milner James   61' -
Parker Scott 90' -
Welbeck Danny āš½ 89' -
  Bank G Beoordeel
Oxlade-Chamberlain Alex 1'  
Walcott Theo āš½ 29' -
Herbeleef Zweden - Engeland

Vooraf