Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: Sükrü Saracoglu
Fenerbahçe en AZ zorgen voor spektakel
Kristof Blomme

Fenerbahçe en AZ hebben in de zestiende finales van de Uefa-cup 3-3 gelijk gespeeld. De Nederlanders kwamen tot twee keer toe op voorsprong maar konden dat niet vasthouden. Toch kon de ploeg uit Alkmaar een goede uitgangspositie verwerven.

AZ moest het voor deze Europese verplaatsing stellen zonder aanvaller Arveladze. Onze landgenoten Dembele en Martens begonnen in de basis. AZ legde in de beginfase de mooiste combinaties op de mat. De eerste goal was een juweeltje. Na een goeie actie tussen Koevermans en Martens zorgde De Zeeuw voor 0-1. Op het halfuur tekende Metin voor de gelijkmaker met een schitterend afstandsschot. Vijf minuten voor de pauze kwam Deivid dicht bij de tweede treffer voor de thuisploeg. Zijn poging stierf echter op de paal.

Na een kwartier in de tweede helft was het AZ die op een knappe 1-2 voorsprong kwam. Boukhari knalde het leer diagonaal voorbij de doelman. Eén minuut later werd het zelfs 1-3. Dit keer was het Jenner die goalie Volkan Demirel klopte. Toch slaagde AZ er niet in om deze riante voorsprong vast te houden. Tuncay trapte de aansluitingstreffer binnen, terwijl Tümer een kwartier voor tijd met een afstandsschot de gelijkmaker aantekende. In het laatste kwartier veranderde er aan de stand niks meer, waardoor AZ met een vrij gerust gemoed de terugmatch kan aanvangen.