Stadion: St. James Park
Newcastle en AZ zorgen voor goals
Yves Dekoning

Newcastle - AZ Alkmaar 4-2

Newcastle heeft met 4-2 gewonnen van AZ. De Magpies liepen 3-0 en 4-1 uit, maar AZ scoorde nog een belangrijke tweede uittreffer. Hierdoor blijft de terugwedstrijd toch nog enigszins spannend.

AZ toonde reeds vroeg in de partij dat het aanvallend sterk is, maar Newcastle gaf de Nederlanders niet de kans om hun normale spel te ontwikkelen. Na amper zeven minuten spelen werd het al 1-0 na een owngoal van Gretar Steinsson. In de 21ste minuut viel dan de 2-0. Kieron Dyer wipte de bal kalm over doelman Boy Waterman in doel. Geen minuut later stond AZ al drie doelpunten in het krijt. Uitblinker Obafemi Martins was te snel voor de bezoekende defensie. Op het half uur sloeg AZ terug via Shota Arveladze. Hij liet Shay Given kansloos en kopte via de lat binnen. Maar nog voor rust was Martins alweer aan het feest. Met 4-1 op de bordjes leek Newcastle na 36 minuten al zeker van zijn zaak.

Na de pauze bleef de wedstrijd opwindend doordat AZ wanhopig probeerde de achterstand te verkleinen. In de 71ste minuut kregen ze daar ook de kans toe toen Steven Taylor de bal met de arm speelde. Invaller Moussa Dembélé trapte de strafschop echter verschrikkelijk zwak en verknoeide ook de rebound. Gelukkig was Danny Koevermans er als de kippen bij om de bal toch tegen de netten te schuiven. Na de 4-2 verwaterde de partij en kwamen er nog nauwelijks mooie combinaties op het veld. Alleen Martins stal nog enkele keren de show met leuke hakjes. Beide teams leken tevreden met het resultaat.