Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (H)
Zürich geen partij voor Hamburg
Nico Wieme

Hamburg SV heeft zich een riante uitgangspositie bijeengevoetbald tegen FC Zürich. De Duitsers domineerden het grootste deel van de partij en zetten de Zwitsers al bij al simpel met 1-3 opzij. De terugmatch lijkt overbodig, al weet je in voetbal nooit.

FC Zürich tegen Hamburg SV betekende ook een weerzien tussen de ex-Anderlechtploeggenoten Hannu Tihinen en Vincent Kompany. Beide verdedigers stonden 90 minuten lang op het veld. Hamburgprobeerde meteen controle over de wedstrijd te houden, Zürich plooide vaak diep terug en speculeerde op de tegenaanval. Een enkele keer waren de gastheren gevaarlijk op vrijschop. Vlak voor het halfuur riep heel het stadion – behalve de 3 000 bezoekers – om een strafschop. Hamburgverdediger Mathijsen legde de doorgebroken Chikhaoui neer, maar de scheidsrechter gaf de Zwitsers enkel een hoekschop.

Enkele minuten na deze prangende fase moest bezoekend kapitein Van der Vaart het veld verlaten.
De Nederlander had zich rond de 18de minuut in een duel met Rochat geblesseerd en kon niet meer verder. Daarna kwam de thuisploeg gevaarlijk opzetten. Djukic probeerde tevergeefs van ver en bij twee hoekschoppen kon de HSV-verdediging nog net op tijd ontzetten. De laatste vijf minuten van de eerste helft werd Hamburg sterker. Een vrijschop van Trochowski (foto links) kon nog net door thuisportier Leoni in hoekschop geduwd worden.

De Duitsers zetten meteen in de tweede helft veel druk en dat resulteerde in een vroeg doelpunt. Trochowski bediende Olic op links, die op zijn beurt de voor Van der Vaart ingevallen Guerrero in het centrum aanspeelde. De Peruviaan legde terug op Jarolim en de Tsjech schoot de bal van veertien meter ver voorbij een verbouwereerde Leoni. FCZ was eventjes van slag af en wist niet onmiddellijk hoe ze moesten reageren. Op de 67ste minuut zette weer Guerrero zich op rechts door, drong het strafschopgebied binnen en legde af op Olic die de 0-2 maar binnen te tikken had.

Een klein kwartier voor het einde werd Zürich helemaal tegen het canvas geslagen. Een geschenkje van doelman Leoni, die in ware Comedy Kapersstijl acteerde. Trochowski nam een vrijschop van op 22 meter. De bal zou midden in het doel belanden, maar de ongelukkige keeper was al op weg naar een hoek, waardoor hij te laat kwam om het doelpunt te voorkomen. Drie minuten voor tijd kon Zürich de eer nog redden. HSV-doelman Rost loste een schijnbaar ongevaarlijk schot, waardoor de bal tegen de paal vloog. Twee thuisspelers drongen aan bij de bezoekende doelman en de lijnrechter wees meteen naar het midden. Moeilijk te zeggen of de bal de lijn overschreden had. Hamburg staat met deze overwinning al met één been in de achtste finales.