Stadion: Lotto Park
Anderlecht klopt Bordeaux in slotseconden
Thomas Dubois

Anderlecht heeft woensdagavond zijn heenwedstrijd tegen Bordeaux winnend afgesloten. De Brusselaars moesten wel wachten tot de absolute slotseconden voor ze de winnende treffer konden scoren.

Anderlecht nam het heft van bij het begin in handen. Paars-wit probeerde Bordeaux onder druk te zetten, vooral Mbark Boussoufa en Jan Polak toonden zich erg bedrijvig. Een bijzonder pover Bordeaux kon daar bitter weinig tegenover stellen. De Fransen hadden Anderlecht duidelijk onderschat en wisten het eerste halfuur van geen hout pijlen maken. Daarna kwamen ze wat beter in de wedstrijd, zonder echt indruk te maken. De grootste Brusselse kans voor de rust kwam op naam van Jan Polak, die van dichtbij vlak over trapte. Aan de overkant was ook Obertan er dicht bij, zijn poging vloog nipt voorlangs.

Na de rust kwam Anderlecht furieus uit de kleedkamers. Paars-wit zette Bordeaux het eerste kwartier permanent onder druk, maar een goaltje meepikken lukte niet. Jan Polak, Serhat Akin en Thomas Chatelle kregen elk een goede kans, zonder succes. Bordeaux kon weinig terugdoen, tot de scheidsrechter besloot een penalty te fluiten voor een (lichte) fout op Cavenaghi. Een zware sanctie, maar niet helemaal onbegrijpelijk. Vooral Nicolas Pareja mocht de penalty en bijhorende treffer van Jussié op zijn naam zetten, hij gaf Cavenaghi met dom balverlies immers een vrijgeleide naar doel.

Anderlecht was even aangeslagen, maar herpakte zich toch. Twaalf minuten voor einde zorgde Polak met een magistraal doelpunt voor de meer dan verdiende gelijkmaker. De wedstrijd leek zo af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar in de vierde minuut van de blessuretijd zorgde Mbo Mpenza op een voorzet van Jonathan Legear alsnog voor de onverwachte, maar daarom niet minder verdiende overwinning.

Anderlecht mag zo met een 2-1 voorsprong naar Bordeaux afzakken. Daar vindt volgende week de terugwedstrijd plaats.

Auteur: A. Van der Planken