staStandard
panPanathinaikos
1-0
Datum: 18/03/2010 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard danst de sirtaki
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Standard danst de sirtaki
Foto: © SC

Standard heeft vanavond nooit moeten vrezen voor een Griekse tragedie. De Rouches verzilverden eenvoudig de 1-3-overwinning op Panathinaikos en lieten hun supporters de sirtaki dansen. België heeft voor het eerst in 13 jaar een kwartfinalist in Europa.

De Luikenaars keerden vorige week met een uitstekende uitgangspositie terug uit Athene, maar Panathinaikos bewees in de vorige ronde op het veld van AS Roma (2-3-winst) dat het ook op verplaatsing sterk uit de hoek kan komen. “Die Grieken zijn tot alles in staat”, stak Dominique D'Onofrio nog een waarschuwende vinger op. 

Mekkerende Cissé

Op Sclessin kon Panathinaikos die reputatie echter niet waar maken. Standard gunde de bezoekers het leer, maar die gaven nooit de indruk nog in de kwalificatie te geloven. De balcirculatie was te traag om de rood-witte defensie te ontwrichen en sterspeler Djibril Cissé liet zich vooral opvallen door zijn voortdurende gemekker en geklaag.

Pas in de slofase van de eerste helft kregen de Luikse supporters het een eerste keer warm. Een vrije trap van Sebastien Leto belandde bijna via het hoofd van Mohamed Sarr in eigen doel, maar de doelpaal bracht redding. Kostas Katsouranis stuitte in de rebound op de snelle hand van Sinan Bolat.

Standard loert

De Rouches loerden op de tegenaanval en toonden een veel dreigender gezicht dan de bezoekers. Na tien minuten had het zelfs al 2-0 kunnen staan, maar Alxandros Tzorvas behoedde de Grieken op pogingen van Mehdi Carcela en Dieumerci Mbokani van een vroege achterstand. Een kopbal van Igor De Camargo ging maar net naast.

In de toegevoegde tijd van de eerste helft zette Mbokani de voorsprong dan toch op het scorebord. De Congolees was attent op een verre uittrap van Bolat en rondde na een mooie tussen drie Griekse verdedigers rustig af: 1-0.

De kwalificatie kwam na rust nooit meer in gevaar. Panathinaikos probeerde nog wel, maar deed dat zonder al te veel overleg en stak te veel tijd in nutteloze discussies met de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi.

Mbokani

Standard liet nog na om de sirtaki nog een pasje sneller te dansen. Mbokani kreeg op de snelle Luikse tegenpriken nog drie uitstekende mogelijkheden om de score hoger te doen oplopen, maar Tzorvas en een Grieks been voorkwamen erger voor Panathinaikos.

De supporters maalden er niet om en maakten er tijdens de tweede helft al één groot feest van. Eentje dat waarschijnlijk nog tot in de vroege uurtjes zal duren. Mbokani werd nog bedankt met een applausvervanging. (AN)

Herbeleef Standard - Panathinaikos