andAnderlecht
ajaAjax
Datum: 17/02/2011 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht krijgt Amsterdamse les in efficiëntie
Anderlecht krijgt Amsterdamse les in efficiëntie
Foto: © SC

Anderlecht-Ajax: 0-3. Voor wie de match gezien heeft bijna niet te geloven. Anderlecht had genoeg kansen om twee wedstrijden te winnen, maar zelfs een penalty kon de Brusselaars geen goal opleveren. De kwalificatie wordt een bijna onmogelijke opgave.

Ariël Jacobs koos voor de belangrijke EL-wedstrijd tegen de Amsterdammers voor praktisch dezelfde elf die het zo moeilijk hadden tegen Cercle Brugge. Enkel Romelu Lukaku kwam in de plaats van Tom De Sutter. Tactisch paste de Anderlecht-coach wel één en ander aan. Zo koos hij voor een driemansmiddenveld met Biglia, Kanu en Gillet. Boussoufa mocht daar dicht tegenaan leunen.

Drie loepzuivere paars-witte kansen

Wie vreesde voor een gesloten wedstrijd kreeg een leuke verrassing. Beide ploegen hadden het vizier opengeslagen. De eerste helft was dan ook van een bijzonder goede makelij met Anderlecht dat de beste kansen op zijn conto mocht schrijven.

Dat de Brusselaars na een halfuur nog geen goal gemaakt hadden, was uitsluitend aan hun spitsen te wijten. Zo mocht Lukaku al na zes minuten alleen op Stekelenburg afgaan, maar zijn controle was niet goed genoeg en de Ajax-goalie lag goed in de weg.

Twee rood-witte kansen: één goal

Op het kwartier was er nog een loepzuivere kans voor Suarez, maar ook de Argentijn vond Stekelenburg op zijn weg. En ten slotte was er nog Kanu die een schitterende actie van weeral Suarez pal op Van der Wiel schoot.

En wie niet scoort... die krijgt dikwijls het deksel op de neus. Anderlecht vormde daarbij geen uitzondering. Het werd eerst al gewaarschuwd door Sulejmani, maar Proto zat er goed tussen. Bij een hoekschop even later kreeg Alderweireld echter een zee van ruimte aan de eerste paal: 0-1 ondanks overwicht van paars-wit. De reactie kwam er, maar Boussoufa en Lukaku vonden Stekelenburg en Alderweireld op hun weg.

Penaltyvloek

En Anderlecht bleef in hetzelfde bedje ziek: kansen afwerken. Gillet miste een torenhoge kopkans. En 't is dat we beter weten, maar anders zouden we denken dat ze het met opzet deden, want ook een penalty bracht geen soelaas. Boussoufa werd onderuitgehaald en Wasilewski eiste de elfmeter op. Naar Europese gewoonte trapte hij die meters over.

En vijf minuten later lag hij aan de overkant wel tegen de netten: Eriksen tikte handig voorbij de uitgekomen Proto en knalde dan staalhard binnen. En Anderlecht moest de kelk tot op de bodem ledigen: El Hamdaoui glipte door de buitenspelval en lepelde voorbij Proto. Anderlecht liet de kopjes naar beneden gaan en zakte als een pudding ineen.

De zo geroemde verdediging in de competitie werd meermaals op snelheid gepakt. Vooraan ontbrak het Anderlecht vooral aan efficiëntie. De terugwedstrijd wordt een bijna onmogelijke opgave.

Herbeleef Anderlecht - Ajax