andAnderlecht
ajaAjax
Datum: 17/02/2011 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: Lotto Park

Herbeleef Anderlecht - Ajax (Europa League )

Volg de match tussen Anderlecht en Ajax live, samen met vele andere supporters.

Discussieer live mee!

Vooraf
Na de gladiatoren van het kampioenenbal is het vanavond aan de subtoppers om op het Europese voetbaltoneel te verschijnen. Anderlecht hoopt in eigen huis de basis te leggen voor een verlengd verblijf in de Europa League.
br>Vorig seizoen toonde Anderlecht zich over twee duels de betere van de Amsterdammers. Dit jaar is Anderlecht licht favoriet. Ajax moest in de winterstop goudhaantje Luis Suarez laten vertrekken en acteert de laatste weken onder niveau in de Nederlandse Eredivisie.

Romelu Lukaku houdt alvast goede herinneringen over aan de confrontatie met Ajax. In Amsterdam scoorde de bomber baby van Anderlecht twee keer. “Het is het mooiste voetbalmoment uit mijn carrière”, aldus de Rode Duivel.

Toby Alderweireld, Belg in Nederlandse loondienst heeft alvast geen schrik. “We moeten zien dat we Lukaku de baas blijven.” Ook trainer Frank De Boer heeft vertrouwen: “We zijn even goed als Anderlecht.”
Opstellingen
Anderlecht: Proto Silvio, Mazuch Ondrej, Biglia Lucas, Lecjaks Jan, Suarez Matías, Kanu , Boussoufa Mbark, Lukaku Romelu, Juhasz Roland, Wasilewski Marcin, Gillet Guillaume.
Ajax: Stekelenburg Maarten, Van der Wiel Gregory, Alderweireld Toby, Vertonghen Jan, Enoh Eyong, Sulejmani Miralem, Eriksen Christian, El Hamdaoui Mounir, De Jong Siem, Blind Daley, Ebicilio Lorenzo.
1
Anderlecht heeft de wedstrijd op gang getrapt. Kan paars-wit vandaag een goede uitgangspositie bijeen voetballen?
3
Anderlecht komt er een eerste keer goed uit. Een voorzet van Lukaku wordt eenvoudig weggewerkt door Alderweireld.
5
De vliegende start is van Anderlecht. Boussoufa, voor de gelegenheid centraal, stuurt Lukaku de diepte in. De tienerspits mist even zijn controle en komt uiteindelijk niet tot een schot. Stekelenburg onderschept in twee keer.
7
Ebicilio zorgt voor de eerste Amsterdamse dreiging. Proto moet zich echter geen zorgen maken. Het schot van de pocketspeler zwaait ver naast zijn doel.
10
Mazuch kopt het leer achterin naar het centrum en dat had hij beter niet gedaan. El Hamdaoui heeft alle tijd om zijn poot ertegen te zetten. Gelukkig belandt de bal naast doel.
13
Anderlecht moet toch opletten. De Belgische landskampioen heeft achterin al een paar foutjes gemaakt. Voorlopig kunnen de Amsterdammers er niet van profiteren, maar Anderlecht kan gevaarlijke situaties best zoveel mogelijk vermijden.
17
Aiaiai. Suarez laat de kans op de 1-0 liggen. De Argentijn wordt perfect voor doel gezet door een slechte terugspeelbal, maar Suarez vergeet het af te maken. Op dit niveau moet deze kans er gewoon in. Geen excuses.
20
Anderlecht drukt door en wilt een doelpunt. Na een vlotte combinatie legt Suarez terug tot bij Kanu. Zijn schot wordt uit doel gekopt door Van der Wiel. Paars-wit is de betere ploeg, maar zit dat voorlopig niet omgezet in de score.
22
In de Belgische competitie was er al veel ophef over de inworpen van Cercle Brugge, maar in Europa passen ze de regels strict toe. Ajax probeert te veel meters te winnen en moet de inworp afstaan aan Anderlecht.
24
Lukaku probeert het leer tot bij Suarez te krijgen, maar Van der Wiel zit er nog even tussen. Het thuispubliek schreeuwt om een strafschop wegens vermeend handspel. De Italiaanse scheidsrechter geeft geen krimp.
26
Het is al een tijdje geleden dat Silvio Proto nog een Nederlander in zijn buurt heeft gezien. Anderlecht vangt Ajax goed op.
30
Anderlecht heeft wat gas teruggenomen. Ajax slaagt er voorlopig echter niet in om zich in de wedstrijd te knokken.
31
Proto wordt dan toch een keer aan het werk gesteld. Na dom balverlies staat Ajax snel voor doel, maar Proto duikg t goed in de voeten van Sulejmani.
32

Goal
Doelpunt van Toby Alderweireld (Onbekend Onbekend)
Tegen de gang van het spel in komt Ajax toch op voorsprong. Toby Alderweireld krijgt een zee van ruimte om een hoekschop tegen de touwen te knikken.
34
De bordjes staan al terug bijna gelijk. Stekelenburg moet met een tijgersprong uitpakken om een schot van Boussoufa uit de kruising te halen.
34
 Gele kaart voor Daley Blind
Blind gaat als eerste op de bon voor een tackle op Gillet.
36
Anderlecht wil nog voor rust terug gelijk staan. Ook Lukaku is dicht bij de 1-1, maar zijn schot wordt in hoekschop gedevieerd.
41
Lukaku zit voorlopig niet goed in de wedstrijd. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld houden de collega-Rode Duivel goed in bedwang.


Scheidsrechter
Rust
De achtste finales van de Europa League zijn nog heel ver weg voor Anderlecht. Paars-wit heeft tegen Ajax het betere van het spel en had in de eerste helft toch minstens één keer moeten scoren, maar Suarez en Kanu wrongen twee levensgrote kansen de nek om. Tegen de gang van het spel in kopte Alderweireld Ajax op voorsprong. Boussoufa was nog dicht bij de gelijkmaker, maar Stekelenburg pakte uit met een beslissende tijgersprong. Lukaku, die goede herinneringen bewaarde aan de confrontaties met de Amsterdammers, zit voorlopig niet in de wedstrijd.

Wat vind je van de match? Laat het weten in de Reacties.
45
 Gele kaart voor Mbark Boussoufa
Boussoufa gaat al te driest in op Blind en krijgt een geel streepje achter zijn naam.
46
We zijn aan de tweede helft begonnen met dezelfde 22 actoren als in de eerste helft.
48
Ajax mag al vroeg in de tweede helft een hoekschop nemen. Gillet kopt de inzet van Sulejmani aan de eerste paal weg.
50
Het begin van de tweede helft is voor de bezoekers uit Amsterdam. Anderlecht mag zich gelukkig prijzen dat El Hamdaoui niet tot een schot komt.
52
Anderlecht blijft met de kansen morsen. Gillet krijgt een vrije kopkans aangereikt door Suarez, maar knikt het leer naast. Gillet verwerkt zijn frustratie met een trap op het doelkader.
53
Blind haalt Boussoufa onderuit in de zestienmeter. Rocchi legt de bal op de stip. De jonge linksachter ontsnapt aan een tweede gele kaart.
55
Anderlecht en strafschoppen in Europa, het is geen geslaagd huwelijk. Wasilewski knalt het leer over de kooi van Stekelenburg.
56
 Gele kaart voor Christian Eriksen

59

Goal
Doelpunt van Christian Eriksen (Onbekend Onbekend)
Boeken dicht voor Anderlecht? Eriksen maakt er 0-2 van. De Deen omspeelt Silvio Proto en knalt het leer dan in het lege doel. Het ziet er nu wel heel slecht uit voor Anderlecht.
61
Ajax geeft Anderlecht vanavond een les in efficiëntie. De Amsterdammers werken bijna aan honderd procent af en bij paars-wit hebben ze blijkbaar het scoren verleerd.
65
Ze kunnen bij Ajax toch kansen missen. Jan Vertonghen zet El Hamdaoui alleen voor doel, maar de Marokkaan mikt het leer op Silvio Proto. Het stond ei zo na 0-3.
67

Goal
Doelpunt van Mounir El Hamdaoui (Onbekend Onbekend)
De kelk moet leeg tot op de bodem. El Hamdaoui glipt door de buitenspelval en stidt de 0-3 heerlijk over Proto. De Anderlecht-doelman vloekt.
68
 Gele kaart voor Roland Juhasz
Juhasz is razend en rent naar de lijnrechter toe. De Hongaar heeft buitenspel van El Hamdaoui gezien. Rocchi haalt de gele kaart boven.
69
Vervangen Romelu Lukaku
Ingevallen Tom De Sutter

Lukaku zal deze match tegen Ajax snel willen vergeten. Hij kwam amper in het spel voor. De Suttter komt hem vervangen.
72
Wat zit er nog in voor Anderlecht? Ariël Jacobs ziet zijn team naar voren trekken, maar met volle overtuiging is het allemaal niet meer. Het wordt nog opletten voor een vierde tegentreffer.
77
Vervangen Daley Blind
Ingevallen Vurnon Anita


78
Het is heel stil geworden in de paars-wittte tribunes. Alleen de talrijk meegereisde Ajax-supporters houden er nog wat leven in.
80
De moed lijkt in de paars-witte schoenen gezakt. Anderlecht speelt de bal nog maar wat doelloos rond. Ajax laat gewoon begaan.
81
Vervangen Guillaume Gillet
Ingevallen Cheikhou Kouyate

Kouyate krijgt ook nog eens speelminuten. De middenvelder kwam in 2011 nog niet in actie.
86
Anderlecht sleept zich naar het einde. Veel supporters hebben zich al naar de uitgang van het stadion begeven. Een Europese illusie armer.
90
De supporters van Ajax draaien het mes nog wat dieper in de wonde. "Wij zijn Ajax, wij zijn de beste", scanderen de Amsterdammers uit volle borst.


Scheidsrechter
Einde
Wat vond je van de match? Laat het weten in de Reacties.