Datum: 24/02/2011 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (T)
Stadion: De Grolsch Veste
Preud'homme leidt Twente voor eerste keer in 13 jaar naar laatste 16
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Preud'homme leidt Twente voor eerste keer in 13 jaar naar laatste 16
Foto: © SC

Michel Preud’homme heeft FC Twente voor het eerst sinds 1998 naar de achtste finales van een Europees tornooi geloodst. Rubin Kazan zorgde nog even voor spanning, maar Theo Janssen zette zijn ploegmaats terug op de goede weg.

Kersten Steurbaut vanuit Enschede

FC Twente had na een zege in de Russische koude de kwalificatie voor de achtste finale al bijna op zak, maar de Nederlandse landskampioen kreeg in het in eigen huis nog even heel warm tegen Rubin Kazan.

Russisch goud

Michel Preud’homme liet met Oguchi Onyewu – op links, Roberto Rosales, Theo Janssen, Bryan Ruiz en Nacer Chadli vijf (oude) bekenden aan de wedstrijd beginnen, maar zag zijn team de dubbele bonus in twee minuten tijd veel te makkelijk uit handen geven.

Christian Ansaldi en Christian Noboa profiteerden van slordig verdedigen om met twee wereldgoals de achterstand volledig van tafel te vegen. Alles te herbeginnen dus. Het moet Preud’homme ten zeerste gefrustreerd hebben, want de Russen waren voordien nog geen enkele keer in de omgeving van het Nederlandse doel geweest.

Petr Brystov zorgde met een halve omhaal op  het dak van het doel bijna voor een complete desillusie, maar niet alles wat de Russen aanraakte veranderde in goud. FC Twente herstelde zich. Ruiz knikte het leer op de lat en Denny Landzaat vergat om de aansluitingstreffer tegen de netten te duwen, maar met een strak afstandsschot in het hoekje liet Janssen net  voor rust een gigantische zucht van opluchting door de Grolsch Veste gaan.

Fluwelen enfant terrible

De voormalige middenvelder van Racing Genk zette de Tukkers net na de pauze helemaal op het juiste spoor richting laatste zestien. Douglas knikte zijn perfect aangesneden hoekschop staalhard voorbij de kansloze Sergei Ryzhikov. Het enfant terrible beschikt nog steeds over een fluwelen traptechniek.

Deze keer liet FC Twente zich niet meer verrassen en maakte het volwassen de negentig minuten vol. Preud’homme gunde Ruiz en Chadli, uitgeroepen tot man van de match, nog een applausvervanging. Bart Buysse mocht in de toegevoegde tijd nog even invallen.

In de achtste finales moet FC Twente het opnieuw opnemen tegen een Russische tegenstander. Dan komen Nicolas Lombaerts en zijn ploegmaats van Zenit Sint-Petersburg afgezakt naar Enschede.

Herbeleef FC Twente - Rubin Kazan

Europa League

 1/16 Finales (T)