Datum: 24/02/2011 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (T)
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax legt paars-witte zwakte pijnlijk bloot
Ajax legt paars-witte zwakte pijnlijk bloot
Foto: © SC

Een echte kans maakte Anderlecht nooit, maar een 2-0 na amper 17 minuten was nu ook niet de bedoeling. Ajax sneed de Brusselaars snel de benen af en deze moeten nu toegeven dat ze meer dan een maatje te klein waren. Het Europese toneel werd verlaten met een droge 5-0 over de twee wedstrijden.

Ariël Jacobs gooide door de afwezigheid van Boussoufa zijn veldbezetting helemaal om. Vooraan mocht Suarez in de punt gaan spelen met Kanu en Lukaku als aanvallende flanken. Op het driemansmiddenveld mocht Kouyaté voor het eerst sinds lang nog eens starten.

En zo begon Anderlecht aan 'Mission Impossible'. Tom Cruise had het hen voorgedaan, maar de meeste van de Anderlechtspelers hadden de film blijkbaar niet goed bekeken, want in plaats van een strategisch meesterplan te ontwikkelen, gaven de elf Brussels acteurs het al na 17 minuten volledig uit handen. In elk onderdeel van het moderne voetbal lagen ze onder.

Vertonghen wint van Lukaku

Twee keer werd Sulejmani door de buitenspelval geloodst, twee keer mocht hij alleen op Proto afgaan en twee keer was hij succesvol. Het positiespel van de Anderlecht-verdediging deed pijn aan de ogen. Goalaverage op dat moment? 5-0 in het voordeel van de Amsterdammers. Begin er maar eens aan in een swingende ArenA. Het rood-witte volk kreeg niet zozeer brood, maar des te meer spelen.

En daar kon Anderlecht quasi niets tegenover stellen. Enkele halve kansjes voor Kanu en Suarez te na gelaten. Lukaku? Die won geen duel tegen Vertonghen. Suarez? Die had blijkbaar voor het verkeerde schoeisel gekozen, want hij gleed constant weg. Biglia? Perfect opgevangen door Eriksen en Enoh. Als je drie belangrijkste pionnen zo weggedrukt worden, kan je weinig klaarmaken. En over Kanu zullen we ondertussen maar zwijgen.

Penitentie

Wat Anderlecht niet kon in de eerste kon het ook niet in de tweede: Ajax een duimbreed in de weg leggen. Al had Ajax de kwalificatie al lang op zak en leunde het iets meer achteruit was het nog steeds de betere ploeg op het veld.

Anderlecht verlaat Europa door een achterpoortje en zal volgend seizoen op zoek moeten gaan naar penitentie bij de supporters die van de twee duels tegen Ajax veel meer verwacht hadden.

Herbeleef Ajax - Anderlecht

Vooraf