Datum: 21/02/2013 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (T)
Stadion: Luminus Arena
Mak Genk is uitgezongen in Europa
Fabian Morren
| 0 reacties
Mak Genk is uitgezongen in Europa
Foto: © SC

Met Racing Genk is de laatste Belgische deelnemer in Europa uitgeschakeld. De Limburgers verloren de terugwedstrijd kansloos van Stuttgart (0-2) en lopen zo een dubbele confrontatie met Lazio mis in de Europa League.

Fabian Morren in Genk

Mario Been kondigde vooraf aan dat Genk niet op de 0-0 zou spelen. Die gaf namelijk recht op een ticket voor de achtste finales. Neen, aanvallen en niet te veel rekenen. Althans, dat was de boodschap van Been. Op het veld liep het toch enigszins anders. Genk dacht wél na en viel enkel gecontroleerd aan. Stuttgart - dat absoluut moest scoren – eiste voornamelijk het balbezit op. Genk vergat, de enkele keren dat het er goed uitkwam, de trekker over te halen.

Gorius krijgt voorkeur
Zoals verwacht koos Been voor nagenoeg dezelfde elf als vorige week in Duitsland. Enkel Barda, die niet echt uit de verf kwam vorige week, werd vervangen door Gorius. Daardoor was er wel veel meer ruimte tussen de Fransman en diepe spits Plet. In de organisatie was dat zeker geen nadeel, aanvallend was het dat wel. Toch had het duo bijna zijn waarde. Na een uitstekende pass van Gorius werd Plet gelanceerd, maar onterecht afgevlagd vanwege buitenspel.

De beste kans voor Genk – zoveel waren er ook niet in de eerste helft – was voor Benji De Ceulaer. Op aangeven van Hyland had de aanvaller altijd naar de grond moeten koppen, maar hij miste zijn kopbal compleet. De Ceulaer begon opnieuw op links, maar lijkt veel beter centraal tot zijn recht te komen. Voor het overige was het voornamelijk Stuttgart dat het initiatief nam. De Duitsers konden zeker geen dozijn kansen voorleggen, maar het werd toch enkele keren warm voor het doel van Köteles. Zo beoordeelde de Hongaarse doelman een voorzet helemaal verkeerd, waarna Tshimanga nog van de lijn kon redden. Wat later trapte – na een prima aanval overigens – Harnik net over.

Voet van Anele
0-0, dat leek een prima ruststand voor Genk. Althans, daar zou iedereen in de Cristal Arena wel voor tekenen. Dat was toch even buiten Arthur Boka en Anele gerekend. De ex-verdediger van Beveren haalde uit en via de voet van Anele belandde het leer achter een kansloze Laszlö Köteles. Voor Genk een zeer bittere pil om slikken, zo op slag van rust.

Genk had geen andere keus dan omschakelen in de tweede helft. Aanvallen en op zoek gaan naar die broodnodige gelijkmaker was de opdracht. Nochtans was het geen Limburgse stormloop in de aanvangsfase van de tweede helft. Sterker nog: Stuttgart kwam dicht bij de 0-2 langs Ibisevic. Neen, Genk kon geen druk ontwikkelen en een aantal jongens speelden niet op hun gebruikelijke niveau. Na balverlies van Hyland – de middenvelder was écht wel zwak - mochten de Genkse boeken definitief dicht. Christian Gentner profiteerde optimaal trapte mooi in de verste hoek binnen.

Uit sterker dan thuis
Stuttgart is dit seizoen een echt uitteam. Dat bewijzen de resultaten en het geleverde spel van de Duitsers in Genk. Het oogde allemaal veel frisser en gretiger dan een week geleden in het eigen stadion. Dat in combinatie met een flauw, ondermaats Genk zorgde voor de logische 0-2-eindstand. De ploeg van Mario Been heeft nu nog competitie en beker om het seizoen straks in schoonheid af te sluiten.

Herbeleef KRC Genk - VFB Stuttgart

Vooraf