kroKroatië
belBelgië
Datum: 11/10/2013 18:00
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Maksimir Zagreb
Romelu Lukaku trapt België naar het WK
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Romelu Lukaku trapt België naar het WK
Foto: © SC

De kogel ging vanavond door de erg lelijke Kroatische kerk. De Rode Duivels gaan eindelijk nog eens naar een WK. Romelu Lukaku was dé held met twee goals in de eerst helft. De Kroaten lukten aan het eind nog de aansluitingstreffer, maar verder geraakte de thuisploeg niet.

Sander De Graeve in Zagreb

We hebben al wat meegemaakt, maar qua esthetiek slaat het Maksimir-stadion in Zagreb alles. Een lelijker stadion is moeilijk te vinden in het internationale voetbal. Ook de Kroaten deelden blijkbaar die mening, het stadion liep zoals verwacht niet vol voor deze cruciale wedstrijd.

De meest opvallende banner was er één van de Belgen. Onder het motto Tous ensemble Stond de kop van de Waalse haan op het lijf van de Vlaamse Leeuw. De Kroaten lieten de magere opkomst niet aan hun hart komen en begonnen scherp aan de partij.

De pressing was indrukwekkend en de Rode Duivels konden de bal amper in de ploeg houden. Dat Romelu Lukaku geen natuurlijke pivot is, werd al snel duidelijk toen hij een man uit zijn rug liet komen om een pass te onderscheppen.

Romelu Grün

Lukaku zijn kwaliteiten liggen elders, iets wat hij enkele minuten later prompt demonstreerde. Op een knappe pass van Steven Defour liet Lukaku de hele verdediging én doelman Pletikosa achter zich. Het Belgische speerpunt legde de bal koelbloedig in het mandje.

Een poos later hetzelfde scenario. Lukaku stak opnieuw zijn turbo aan en ging op Pletikosa af. Nu rondde hij de doelman met meer geluk dan kunde, maar die meeval heb je natuurlijk wanneer je in bloedvorm zit. Lukaku deed wat Georges Grün hem ooit voordeed. Hij knalde de Rode Duivels naar een WK.

Belgische supporters: respect

Althans, daar zag het er op dat moment naar uit. Er moesten natuurlijk nog  45 minuten afgehaspeld worden. De Kroaten kregen tijdens de rust een donderspeech, dat denken we toch. Ze kwamen met frisse moed uit de kleedkamer en legden de Belgen minuten het vuur aan de schenen.

Dankzij vooral een erg wakkere Courtois bleven de Rode Duivels buiten schot. Hij haalde er talloze voorzetten uit waardoor de thuisploeg geen echt gevaar kon creëren. De Belgische fans kregen intussen een knoert van een plensbui te verwerken, maar dat kon hen geenszins schelen. Één kolkende bende kletsnatte feestvierders. Respect.

Applaus op alle banken voor Lukaku

Een goeie twintig minuten voor affluiten kreeg Romelu Lukaku een applausvervanging. De imponerende aanvaller kreeg ook de handen van de Kroaten op elkaar. Hij gaat alvast de geschiedenis in als de man die de Rode Duivels na 12 jaar nog eens naar een WK trapte. Hij mocht nagenieten op de bank.

Genieten was het ook die laatste twintig minuten. Niet door het spel, maar door de zekerheid dat België eindelijk nog eens een groot tornooi gaat meemaken. Hoofdrolspelers in dit sprookje waren naast Lukaku ook Courtois en Defour. Fellaini kon het een kwartier voor tijd nog mooier maken, maar hij miste de grote kans.

Kroatië maakte het aan de overkant wél af. Niko Krancjar maakte het nog even warm in het Maksimir-stadion. De Kroaten zorgden er wel voor dat de match grimmig eindigde. Wilde tackles vlogen in het rond, vooral Hazard werd geviseerd.

We trekken dus naar Brazilië! Onze sjaal ligt alvast klaar. Gaat u ook? Laat het ons weten in de comments.

Opstellingen

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Pletikosa Stipe 90' -
Vida Domagoj 90' -
Corluka Vedran   90' -
Lovren Dejan 90' -
Kovacic Mateo 65' -
Modric Luka   90' -
Vrsaljko Sime   90' -
Strinic Ivan 90' -
Rakitic Ivan 76' -
Perisic Ivan 45' -
Mandzukic Mario   90' -
  Bank G Beoordeel
Kalinic Nikola 45' -
Vukojevic Ognjen 25' -
Kranjcar Niko 14' -
Halilović Alen -  
Bubnjić Igor -  
Kresic Dario -  
Pivarić Josip -  
Olic Ivica -  
Da Silva Eduardo -  
Jelavic Nikica -  
Schildenfeld Gordon -  
Vargic Ivan -  

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 7
Alderweireld Toby 90' 6
Van Buyten Daniel 90' 7
Lombaerts Nicolas 90' 7
Vertonghen Jan 90' 7
Witsel Axel 90' 9
Defour Steven A 84' 7
Fellaini Marouane   90' 7
De Bruyne Kevin 65' 6
Lukaku Romelu ⚽ ⚽ 69' 10
Hazard Eden 90' 8
  Bank G Beoordeel
Mirallas Kevin 25' 5
Chadli Nacer 21' 5
Dembélé Mousa 6'  
Bakkali Zakaria -  
Pocognoli Sébastien -  
Van Damme Jelle -  
Casteels Koen -  
Gillet Guillaume -  
Mertens Dries -  
Mignolet Simon -  
Simons Timmy -  
Vermaelen Thomas -  
Ciman Laurent -  
Herbeleef Kroatië - België

Vooraf

WK Kwalificatie (Europa)