Rode Duivels (bijna) reekshoofd op WK

Rode Duivels (bijna) reekshoofd op WK
Foto: © SC

Bijzonder goed nieuws voor de Rode Duivels. De reekshoofdenstatus kan hen bijna niet meer ontglippen na de overwinning in Kroatië.

Als basis voor pot 1 tijdens de WK-loting op 6 december gaat de wereldvoetbalbond FIFA de top-7 van de FIFA-ranking van 18 oktober gebruiken + daarbij Brazilië toevoegen als organiserend land.

Dat is dubbel goed nieuws voor de Rode Duivels. Niet alleen staan ze er op de wereldranking veel beter voor dan als ook resultaten van vorige wereldkampioenschappen zouden hebben meegeteld, bovendien tellen punten uit de barragewedstrijden in november (met daarin Kroatië) ook niet meer mee voor de WK-loting.

Moraal van het verhaal: we zijn 99% zeker van de reekshoofdenstatus op het WK. Zelfs als we verliezen tegen Wales komen we nog op 1138 punten terecht. Uruguay zou ons voorbij kunnen gaan op de ranking, Nederland en Brazilië (en alle andere landen) raken ons niet voorbij.

Hiaat in reglement?

Zwitserland kan wel nog op gelijke hoogte komen, en daar zit nu wel een gevaar. Er is namelijk - voor zover wij weten - nog geen officiële regel opgesteld wat er zal gebeuren als twee landen net evenveel punten hebben op de FIFA-ranking. Lottrekking, WK-resultaten of WK-kwalificatieresultaten? In het ene geval zijn wij het, in het andere Zwitserland en bij een loting is het 50-50.

Potten 2 tot 4 zullen worden ingedeeld via geografische parameters, naargelang wie in pot 1 zit. Onze Noorderburen komen vermoedelijk op plek 8 terecht in de FIFA-ranking, maar aangezien Brazilië niet in de top-7 zit levert dat geen reekshoofdenstatus op. Door het puntenverlies van Uruguay, Italië en Colombia gisteren mogen echter ook zij nog dromen van de reekshoofdenstatus.

Wat nu?

Als we zouden verliezen van Wales kan de reekshoofdenstatus ons misschien nog ontglippen, maar dan moeten wel aan veel voorwaarden worden voldaan:

- Colombia moet winnen in Paraguay
- Zwitserland moet winnen 
- Uruguay moet winnen van Argentinië
- Italië moet winnen van Armenië

Als we een puntje pakken of winnen tegen Wales zijn we altijd zeker van de reekshoofdenstatus, dan kunnen/zullen we zelfs doorstijgen naar plek 4 op de FIFA-ranking!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties