De mannen van de kwalificatie

De mannen van de kwalificatie
Foto: © SC

We zijn op weg naar Brazilië na een weergaloze WK-kwalificatiecampagne. Wie zijn de grootste helden van de afgelopen campagne?

Door Aernout Van Lindt

1. Thibaut Courtois

Courtois maakte vandaag voor het eerst een foutje in deze campagne, maar dat leidde niet tot een doelpunt. Op de goal van vandaag was hij kansloos, en ook tegen Servië en in de heenmatch tegen Kroatië was hij eigenlijk vrij kansloos.

Opmerkelijk: de doelman van Atlético Madrid slikte in negen wedstrijden amper drie(!) tegendoelpunten. Enkel Spanje doet 'beter' met twee doelpunten uit zes wedstrijden. We kunnen dus stellen dat Courtois de minst gepasseerde doelman is qua aantal speelminuten. Zeker in Servië hield hij ons meermaals recht.

2. Kevin De Bruyne

Was het vandaag misschien niet zijn beste wedstrijd, dan mogen we toch zeker niet vergeten dat hij in het begin van de campagne met een aantal doelpunten en assists bijzonder belangrijk was voor onze nationale ploeg. Hij zette ons op weg naar de goede resultaten en speelde verschillende keren bijzonder sterk.

Strooien met passen die aankomen, een doelpuntje meepikken wanneer het kon, snedige acties en af en toe ook eens goed meeverdedigen: De Bruyne was in meerdere wedstrijden alomtegenwoordig.

3. Het collectief

Maar de grootste 'held' is misschien gewoon het collectief. Niet alleen was er vechtlust en doorzettingsvermogen (de lange spurts, het willen spelen - ondanks blessures, de gebroken neus van Kompany, ...) en enorm veel drang om elkaar te helpen (mooie assists, mensen in een dipje er bovenop proberen helpen, teamgeest), het voetbal had daar ook baat bij: zwierig, fleurig en echt sterk vaak.

Daarmee zien we het België terug van de jaren '80 en '90, toen met minder talent veel goede resultaten op een WK werden neergezet. Met toen ook Marc Wilmots als een van de mannen die de begeestering en de werklust als voornaamste agendapunten zagen om aan te werken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties