Wie is... Rune Lange?

Julie Néman
| 0 reacties
Wie is... Rune Lange?
Foto: © SC

Wie is... Rune Lange?


Rune Lange werd op 24 juni 1977 geboren in Tromsø, het Parijs van het hoge noorden, in Noorwegen. 

Als kind voetbalde hij niet alleen, hij was ook goed in handbal, skiën en schansspringen. In het middelbaar volgde hij administratie-economie en in het hoger onderwijs ging Rune marketing studeren. Hij behaalde met succes beide diploma's. Pas toen begon hij met profvoetbal. 

Rune (uitgesproken als "Roene") startte zijn voetbalcarrière in 1996 bij derdeklasser Tomsdalen EK, waar hij als 18-jarige 39 doelpunten maakte in 52 wedstrijden. Tijdens het seizoen ’97 - ’98 verhuisde hij naar de eersteklasser Tromsø Idrettslag.  Hij maakte er negen doelpunten in dertien wedstrijden. In totaal maakte hij 47 treffers, even veel als Ole-Martin Ã…rst. In het seizoen ’98 - ’99 werd hij Noors topscoorder met 23 treffers.
 
Dit kon niet onopgemerkt voorbijgaan en de buitenlandse clubs toonden stilletjes aan hun interesse. Teams zoals Arsenal, Leeds, Middelsbrough, Sheffield Wednesday en Bordeaux hadden grote interesse in Rune, maar alleen Trabzonspor was bereid om de toen 180 miljoen BEF te betalen.
 
Van het koude Noorden naar het warme Zuiden zorgde voor wat aanpassingsproblemen maar Rune was er graag, totdat Trabzonspor de financiële voorwaarden niet meer naleefde en Rune via een rechtzaak zijn contract eenzijdig verbrak.  Hij was niet meer gelukkig in Trabzon.
 
En toen verscheen Club Brugge aan de horizon. Club was op zoek naar een nieuwe aanvaller en zag wel iets in Rune. Het heeft lang geduurd voordat het contract getekend was maar sinds april 2001 mag hij de blauw – zwarte kleuren mee verdedigen.
Toch liep niet alles van een leie dakje. Problemen met de lies en vooral het vinden van aangepaste schoenen - Rune heeft namelijk maat 47 - zorgden voor een moeilijke start.
Eens deze problemen van de baan waren kon Rune zich volledig geven op het veld en dat rendeerde. Hij groeide uit tot een van de lievelingen bij het Brugse publiek.
 
Maar toen sloeg het noodlot toe. Op 1 oktober 2002 was Rune 2 maanden lang buiten strijd met een hernia. De Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray was zijn laatste wapenfeit dat seizoen. Maar die twee maanden werden er al vlug vier, en vier maanden werden er zeven. Later bleek dat hij al een jaar lang met rugpijn rondliep.
 
Pas in het seizoen ’03- ’04 kon hij terug aan voetballen denken. Hij mocht invallen tijdens de wedstrijd Club Brugge – Westerlo en maakte twee doelpunten. Het gaf hem een geweldig gevoel. “Ik kreeg er kippenvel van”, aldus Rune.
 
Rune is een zeer rustig iemand, een tikje verlegen maar wel met een humoristisch kantje. Hij heeft veel respect voor de supporters en wil gerust mensen helpen als hij dat kan. En natuurlijk verwacht hij dat respect terug. Het Nederlands had hij vlug onder de knie. Dit is ook een van de redenen dat hij lid is van de spelersraad, als vertegenwoordiger van de buitenlandse spelers. Ook voor de kinderen is Rune een geschenk uit de hemel. Hij is peter van KIDO-club, een buitenschoolse kinderopvang uit Wijgmaal bij Leuven. De kindjes daar kunnen ondertussen al een jaar en drie maanden op hun peter rekenen. â€œKIDO is iets heel belangrijks”, zegt hij. "In Noorwegen bestaat zo iets gewoon niet. Je ziet dat de kinderen het hier naar hun zin hebben. Ze lachen en praten en spelen. Ze roepen niet en huilen niet. Je ziet dat iedereen hier graag is.”

met dank aan Leen Van Meerbeek
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties