Club - Juventus, 27 jaar terug

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Club - Juventus, 27 jaar terug
Foto: © SC

Woensdag staan Club Brugge en Juventus in het Jan Breydel Stadion tegenover elkaar. Het is exact 27 jaar geleden dat dat nog eens gebeurde. Het duel van woensdag is natuurlijk belangrijk voor Club, maar in 1978 waren de belangen veel groter.

Op 12 april 1978 speelde Club Brugge thuis misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit de hele clubgeschiedenis. Club nam het in de halve finale van de Europabeker voor Landskampioenen, de voorloper van de Champions League, op tegen Juventus Turijn. Bij aanvang van de terugwedstrijd op Olympia zag het er allesbehalve goed uit voor Club Brugge, want de heenwedstrijd in Turijn was met 1-0 verloren gegaan. Club moest dus twee keer scoren tegen de Italiaanse landskampioen, wilde het een kans maken om zich te kwalificeren voor de finale op Wembley.


Het elftal van Club Brugge in 1978


Club Brugge, met onder meer Georges Leekens en René Vandereycken in de basis, had echter alle vertrouwen. De 30.000 aanwezige toeschouwers zagen hoe Fons Bastijns al na drie minuten de voorsprong van de Oude Dame wegwerkte. Bastijns mocht daarvoor wel Vandereycken bedanken, want die laatste zorgde er met een sublieme voorzet vanop het middenveld voor dat Bastijns de bal maar moest binnentikken.
“Ik dacht eerst dat ik met links zou moeten trappen”, vertelde Vandereycken meteen na de wedstrijd. “Maar toen in Fons vrij zag staan, heb ik het toch maar geprobeerd. Ik had er zelf niet veel vertrouwen in omdat het met m'n rechtervoet was, maar ik moest iets proberen, en het was goal dus...”

Toch was de kwalificatie lang niet binnen voor Club. Juventus liet zich niet doen en duwde de Belgische landskampioen naar achteren. De Italianen kregen ook kansen.
Roberto Bettega trapte een voorzet van Causio maar net over. Scoren lukte echter niet, ook niet voor Club Brugge. Het bleef negentig minuten lang 1-0, waardoor verlengingen uitsluiting moesten brengen. Olympia snakte naar adem.

De spanning was te snijden op Olympia en de verlengingen brachten daar geen verandering in. Juventus bleef drukken, maar Bettega,
Benetti en Causio konden maar niet scoren. Dat was vooral te danken aan de Deense doelman Birger Jensen, die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gezien als Clubs beste doelman ooit.
En dan, vier minuten voor het einde van de tweede verlenging, gebeurde het wonder. Na een stevige uitbraak van Brugge kon
Jan Sörensen vanop links voorzetten tot bij Vandereycken, die de bal staalhard in het dak van het doel schoot.
“Op het moment dat de pas vertrok, ben ik gewoon de grote backlijn ingelopen. Ik had geen idee dat de bal daar zou komen, maar ik stond uiteindelijk op de juiste plaats en heb hem binnen geschoten", vertelt Vandereycken.
Toch was het in de slotfase nog even bibberen voor Club. Na een fout op
Boninsegna claimde de aanhang van Juventus een strafschop, maar scheidsrechter Eriksson wilde daar niets van weten. Het bleef bij die 2-0, waardoor Club Brugge zich miraculeus kwalificeerde voor de finale van de Champions League. Die zouden de troepen van Ernst Happel uiteindelijk nipt verliezen van Liverpool. Benieuwd of Club woensdag beter kan.

Club Brugge: Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens ( 75' Sanders), Volders, Cools, Vandereycken, Verheecke, Simoen, Lambert ( 46' Maes), Sörensen

Juventus:
Zoff, Cabrini, Cuccureddi, Gentile, Scirea, Spinosi, Benetti, Fanna, Furino, Bettega, Tardelli. Ingevallen: Boninsegna, Causio

Doelpunten: 3' Bastijns, 116' Vandereycken
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties