Wie is Freddy Adu?

Kevin Pieters
| 0 reacties
Wie is Freddy Adu?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In ‘Een blik op…’ richten we onze schijnwerpers richting de Verenigde Staten, meer bepaald op de 16-jarige Amerikaan en voetbalwonder Freddy Adu.
 
Freddy Adu werd geboren op 2 juni 1989 in Ghana en kwam op achtjarige leeftijd (1998) met zijn moeder over naar de Verenigde Staten.  Vijf jaar later verkreeg Adu de Amerikaanse nationaliteit en een maand na zijn naturalisatie kwam hij al uit voor het Amerikaanse jeugdelftal.  Het duurde dan ook niet lang vooraleer Europese topploegen als Chelsea, Inter Milaan en Manchester United onder de indruk waren van het linksvoetig talent.  Ondanks die belangstelling bleef de jonge Ghanees redelijk nuchter en koos hij voorlopig om in de Verenigde Staten te blijven.
 
Op 3 april 2004 brak een grote dag aan in het leven van Adu. Hij maakte zijn debuut in de Amerikaanse hoogste divisie – de Major League Soccer - met DC United tegen toenmalig regerend landskampioen San Jose Earthquakes.  Hij startte vanop de bank, maar werd onder luid enthousiasme onthaald toen hij kort na het uur zijn invalbeurt kreeg.  Adu telde toen amper 14 (!) lentes. Maar in die wedstrijd kon het jonge talent voorlopig nog weinig laten zien.  Hij brak wel alle records met zijn jonge leeftijd.
 
Het wonderkind speelde tot nu toe 25 competitiewedstrijden waarvan hij in 16 duels als basisspeler mocht optreden. Hij wist nog maar vier keer te scoren en heeft zes assists op zijn naam staan.  Zijn internationale carrière begon in 2002 toen hij werd opgeroepen voor de onder 17-jarigen.  Als 13-jarig ukkie scoorde hij er maar liefst 22 doelpunten.  Ook in 2003 speelde hij de pannen van het dak in de kwalificatie voor de Fifa U-17 World Cup.  Op de wereldbeker zelf  liet hij zich onmiddellijk opmerken met een hattrick in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea.  En afgelopen zomer was de jonge Amerikaan nog actief op het WK-onder 20 in Nederland. Maar hier lagen de verwachtingen enorm hoog en Adu kon deze niet inlossen.  Het valt echter niet te ontkennen dat de 16-jarige voetballer voor een ware hype zorgt in de VS en Europa.  Hij wordt door velen gezien als de nieuwe Pelé en in de USA krijgt hij als bijnaam ‘de voetballende Michael Jordan’. 
 

Recente berichten tonen aan dat Adu niet meer tevreden is bij zijn huidige club omdat hij te vaak op de bank moet starten.  De jongeling heeft ook te kennen gegeven dat hij een vertrek naar Europa wel ziet zitten.  Manchester United lijkt over de beste kaarten te beschikken, maar het is nog lang niet zeker dat Adu ook effectief naar de Engelse industriestad trekt. [AN]

Lees ook Man u wint slag om Adu

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties