Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Goodison Park
Liverpool wint stadsderby
Dirk Pieters

In Engeland was het weer zover. De derby tussen Everton en Liverpool stond op het programma. Voor de thuisploeg misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het bleek vooraf gezien geen gemakkelijke opdracht. De Toffees konden in zeventien wedstrijden maar negen doelpunten maken en Liverpool kreeg de laatste acht wedstrijden geen doelpunt te slikken.

De geladen derby begon goed met kansen langs beide kanten. In de eerste minuut schoot Cisse een vrije trap van Gerrard in één tijd net naast. Aan de overkant moest Liverpool-doelman Reina een schot lossen, maar gelukkig voor de bezoekers was er gefloten voor buitenspel. Amper tien minuten gespeeld en de bezoekende supporters hadden reden om te feesten. Gerrard stuurde met het hoofd Crouch mooi weg, die de 0-1 op het bord kon trappen. Everton bleef niet bij de pakken zitten en Cahill kon bijna de gelijkmaker binnenkoppen. In de zestiende minuut kwam een corner in de voeten van Steven Gerrard, die hard uithaalde en zo de 0-2 op het bord zette. Een zware klap voor de thuisploeg.

De wedstrijd bleef goed over en weer gaan en zowel Cisse als Killbane kregen een goede mogelijkheid, maar konden die niet afronden. Tien minuten voor de pauze kon Beattie tegenscoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat de bal al buiten was gegaan. Everton kreeg vertrouwen en kon dan toch voor de rust nog de aansluitingstreffer maken. Beattie kon na wat geharrewar dan toch voor de 1-2 ruststand zorgen.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor de bezoekers. Cisse werd diep gestuurd en plaatste de bal enig mooi voorbij doelman Nigel Martyn. Dan duurde het bijna twintig minuten alvorens er nog iets gebeurde. Aanvoerder Gerrard trapte van ver hard naast. Met nog 25 minuten te gaan zag het er helemaal slecht uit voor Everton toen Neville, met zijn tweede gele kaart, vroegtijdig moest gaan douchen. Everton bleef strijden tot de laatste minuut, maar scoren deed het niet meer. Beattie was er nog dichtbij, maar zijn poging ging hoog over.

Liverpool won verdiend op het veld van Everton en mag de drie punten mee naar Anfield nemen. Voor de thuisploeg was dit de vierde nederlaag in evenveel wedstrijden, voor Liverpool de negende overwinning op rij. [AN]