Michel D'Hooghe heeft grootse plannen

Kristof Blomme
| 0 reacties
Michel D'Hooghe heeft grootse plannen
Foto: © SC

Club Brugge heeft, qua resultaten, een schitterend jaar achter de rug. Meer nog, de laatste tien jaar eindigde blauw-zwart telkens in de top-2. Ook het aantal toeschouwers steeg stelselmatig. In de huidige infrastructuur lijkt het plafond bereikt, dus moet er dringend iets gebeuren om verder te kunnen groeien. Dat beseft ook voorzitter Michel D'Hooghe. Het Brugsch Handelsblad had een gesprek met de blauw-zwarte voorzitter.

Sportief kende Club Brugge een fantastisch jaar. De Supercup werd gewonnen, de titel werd behaald, het kwalificeerde zich voor de Champions League, het overwintert als enige Belgische club in Europa en het doet dit jaar opnieuw mee voor de landskroon. Anderzijds waren er ook enkele zwarte punten. Neem nu de hele soap rond Trond Sollied, die nog steeds niet is afgehandeld, de verloren bekerfinale of het vertrek van sterkhouder en kapitein Timmy Simons. "Hij mag van mij morgen terugkeren", aldus D'Hooghe

Jan Ceulemans werd door de Clubsupporters als de nieuwe messias binnengehaald. Hoewel het voetbal in de heenronde niet altijd goed was verdedigt de voorzitter zijn trainer. "Ik heb een persoonlijke sympathie voor Jan, maar er moeten ook resultaten zijn. Ik vind dat hij het tot op vandaag ongelofelijk goed heeft gedaan. In juli heb ik de euforie rond zijn komst bewust getemperd. Het was een onmogelijke situatie, alsof we nu plots Manchester United en Liverpool op één namiddag zouden opeten. Zo werkt het niet natuurlijk. Aan de wissels die hij doet merk je echter dat het iemand is die het voetbal kent."

Ook op financieel vlak gaat het Club Brugge voor de wind. Enkele spelers (Ceh, Rozehnal en Simons) werden met heel wat winst verkocht. Ook de vetpotten van de Champions League werden weer met graagte in ontvangst genomen. Terwijl de Belgische clubs zo gezond mogelijk proberen te zijn kunnen de buitenlandse clubs zich zomaar in de rode cijfers werken, zonder enig gevolg. "Twee jaar geleden bedroeg ons exploitatietekort op competitieniveau vier miljoen euro. Nu bedraagt dit nog Ã©Ã©n miljoen euro en het kan nog beter. De kern is te groot. Tijdens de winterstop wilden we enkele spelers laten gaan, omdat we ze misschien niet veel zouden gebruiken en dat teveel weegt op de loonlast. Een supporter bekijkt dat anders, maar ook volgend jaar moet er nog voetbal zijn in Brugge. De grote toppers proberen hun schulden op artificiële wijze recht te trekken. Sorry, maar zo leef ik niet, net zoals de meeste Belgische clubs. Kijk naar Cercle, dat met minder middelen een gezond beleid voert. Ik vind dat respectabel."

Daarnaast is Club Brugge ook bezig met het zoeken naar oplossingen omtrent de infrastructuur. Eerder lieten zowel D'Hooghe als Degryse zich al ontvallen dat een nieuw stadion geen overbodige luxe zou zijn. Sommige matchen kunnen er vier keer meer mensen eten gegeven worden, maar er is simpelweg geen plaats voor. Ook wat betreft het aantal abonnementen is het plafond bereikt, de overige plaatsen zijn zitjes in de regen. Daarnaast zijn ook de loges volzet en is er geen enkele publicitaire ruimte meer over. "Ook wij weten dat we nieuwe wegen moeten bewandelen om de vereniging een nieuwe dimensie te geven. De commerciële ambities kunnen niet meer ingevuld worden met de huidige infrastructuur. Het zal wijsheid en vakmanschap vragen om de sportieve en economische uitbouw langs de juiste kanalen te laten verlopen. Onze algemene vergadering hebben we versterkt met enkele economische zwaargewichten uit de streek: Hugo Vandamme (bestuurder van Roularta, ondervoorzitter van de raad van bestuur van NV Barco en voorzitter van de raad van bestuur van NV Kinepolis group), Stefaan Decraene (voorzitter directiecomité Dexia Bank) en Luc Maes (Latexco). Ik lig er niet wakker van om elders te voetballen. De bereikbaarheid en het comfort van de omwonenden zijn belangrijke criteria."

De laatste jaren zijn verschillende jongeren gepromoveerd naar de A-kern: Verbauwhede, Roelandts, Provoost, Vlaeminck, Vanaudenaerde, Vandelannoite, Van Tornhout en Yulu. Enkelen lijken het ook te halen.  Deze winter was het dan weer de beurt aan Trenson. Toch is de voorzitter op dat vlak nog niet helemaal tevreden. "Als ik mezelf één iets verwijt, dan is het dat ik door tijdsgebrek te weinig met onze jeugd bezig kan zijn. We besteden jaarlijks ongeveer 1.250.000 euro aan de jeugdwerking. Ik zou dat willen optrekken, op voorwaarde dat de politiek volgt. Clubs die een jeugdbeleid doen moeten op een deftige manier beschermd worden. Er zijn clubs die momenteel meer geld stoppen in scouting dan in jeugdwerking, dat is ongezond."

Volgend seizoen lijkt Club Brugge weer enkele veranderingen te moeten doorvoeren in de kern. Spilar, Balaban, Victor, Portillo, Butina...de kans is groot dat ze allemaal andere oorden opzoeken. Het vertrek van Spilar, die ondanks maandenlange blessures altijd correct werd betaald, ligt D'Hooghe vrij zwaar op de maag. "Ik heb met sommige zaken moeite, maar ik heb geleerd dat de criteria die in de normale maatschappij gelden, niet altijd gelden in het voetbal. De kans is bovendien groot dat ook Balaban vertrekt eind dit seizoen, maar we moeten binnen onze financiële mogelijkheden blijven. Het geval-Butina is anders. Het is een bijzonder goede doelman, die uitstekend aard in Brugge. Maar we hebben nog twee goede Belgische doelmannen achter de hand. Kiezen we voor Butina, dan zegt iedereen: 'Dan hebben ze eens twee jonge gasten'. Dit was ook het geval met Karel Geraerts, maar wij wilden hem meer zien spelen. In de technische staf was het echter njet. We konden nog iets krijgen en uit respect voor Karel hebben we hem laten gaan. Wij hebben ons niet verkeken op Geraerts, de trainersstaf daarentegen... ."

In het Europese voetbal lijkt racisme steeds hardnekkiger te worden. Ook op dat vlak wil de voorzitter met zijn club een voortrekkersrol spelen. "Ook wij werden er in het verleden mee geconfronteerd. Voor de match tegen Zaragoza heb ik zelfs een oproep gedaan op het veld. Wij hebben onze medewerking beloofd aan stad Brugge voor een stadsinitiatief tegen onverdraagzaamheid en racisme. Eerstdaags plegen we ook overleg met Blue Army en de Supportersfederatie om elke vorm van racisme uit ons stadion te weren. Onze enige kleuren zijn blauw en zwart en rond die kleuren willen we elke ideologie, huidskleur, politieke en godsdienstige visie verenigd zien."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties