Nigeria nipt langs Ghana

Mathias Dumarey

Nigeria is goed begonnen aan de Afrika-cup. Het versloeg WK-deelnemer Ghana nipt met 1-0. In de slotfase scoorde Taye Taiwo de winnende treffer.

Ex-Vitesse-speler Matthew Amoah was voor de rust de gevaarlijkste man bij de Ghanezen. Hij kwam ook het dichtst bij een doelpunt. Een vlammend schot met links spatte uiteen op de staander. Ook na de rust kwam Amoah dicht bij een treffer. Twintig minuten voor tijd kopte hij van dichtbij naast, waardoor de Nigerianen in de wedstrijd bleven.

The Super Eagles hadden gedurende de negentig minuten wel meer balbezit en ook meer mogelijkheden. Maar de pogingen van de Nigerianen waren toch vooral vanop afstand. De Ghanese doelman Sammy Adjei werd nooit in verlegenheid gebracht.

Vijf minuten voor tijd was het dan toch raak. Taiwo waagde het om een indirecte vrije trap vanop dertig meter. De bal van de Marseille-speler ging tussen een aantal benen door, Adjei zag de bal te laat komen en was kansloos.

Stadion: Es Masry Stadium, Port-Saïd
Toeschouwers: 15.000
Doelpunten: 85' Taiwo 1-0
Nigeria: Enyeama, Taiwo, Yobo, Odiah, Enakarhire, Oruma, Obodo (89' Nwaneri), Odemwingie (83' Obinna), Yussuf, Martins, Aghahowa (79' Kanu).
Ghana: Adjei, Issah, Mensah, Kuffour, Pantsil, Yakubu (74' Sarpei), Haminu, Kingston, Pappoe (89' Assamoah), Appiah, Amoah
Gele kaarten: 23' Yakubu, 68' Pantsil, 80' Issah