Egypte zonder veel moeite langs Congo

Dirk Pieters

Egypte heeft zich weten te plaatsen voor de halve finale van de Africa Cup 2006. Het gastland kwam nooit in de problemen en won dan ook met 4-1 van DR Congo. Egypte moest het wel stellen zonder sterspeler Ahmed Mido, maar daar leek het weinig problemen mee te hebben.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de gezonken boot op de Rode Zee. Het duurde toch ruim een halfuur alvorens Egypte afstand kon nemen. Het gastland kreeg een strafschop die werd omgezet door uitblinker Ahmed Hassan. Niet veel later verdubbelde de 39-jarige Hossam Hassan de score. Voor de aanvaller het 65e doelpunt in het shirt van Egypte. Vlak voor rust scoorde Abdelzaher een eigen doelpunt en dat zorgde ervoor dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Egypte mocht gaan rusten met een 2-1 voorsprong.

In de tweede helft begon Congo goed aan de wedstrijd, maar de gelijkmaker kwam er niet. Integendeel zelfs, het was Egypte dat na wat geharrewar kon scoren. Emad Motaeb kreeg de bal voor de voeten en twijfelde niet om Egypte op 3-1 te trappen. De beste kansen waren in de tweede helft voor Congo, maar in de wedstrijd komen lukte hen niet. Met een gelukje scoorde Ahmed Hassan zijn tweede van de avond. Zijn voorzet verdween zonder het te weten in doel en zo won Egypte al bij al makkelijk met 4-1 van Congo.

Het gastland komt nu in de halve finales uit tegen Senegal, dat eerder op de avond al met 3-2 won van Guinnee. [AN]