Senegal naar de halve finale

Dirk Pieters

Senegal heeft als eerste land de halve finale van de Afrika Cup bereikt. Het won de spannende wedstrijd met 2-3 van Guinnee. Het spel van Senegal, zonder El-Hadji Diouf, was niet uitstekend maar de ploeg wist zich toch te plaatsen.

De wedstrijd begon heel goed. Beide ploegen kregen in de openingsfase al enkele goede kansen, maar tot doelpunten kwam het niet. In de achttiende minuut werd een doelpunt van Guinnee afgekeurd voor buitenspel. Gelukkig voor Senegal ging de treffer van Diawara niet door. Even later kon Diawara dan toch een geldig doelpunt scoren. De speler van Guinee strafte een enorme fout van de Senegalese doelman Silva af. Een terugspeelbal sprong van de voet van de doelman en Diawara profiteerde optimaal om de 1-0 te maken. Senegal nam het initiatief over, maar kon voor de rust geen gelijkmaker meer scoren.

Ook in de tweede helft bleef de wedstrijd aangenaam om volgen. De ploeg van bondscoach Abdoulaye Sarr ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna, maar niemand kon de bal na wat geharrewar tegen de netten schieten. Rond het uur kwam de gelijkmaker er dan toch. Papa Bouba Diop kon een voorzet van Henri Camara mooi binnenkoppen. Senegal rook nu zijn kans en ging voluit voor de winst. Een enorme knal uit een vrije trap spatte uiteen op de paal, pech voor Senegal. In de slotfase vielen er dan toch nog doelpunten. Henri Camara kreeg de bal mooi tot bij de ingevallen Mamadou Niang, die twijfelde niet en schoot hard via de lat binnen. In de blessuretijd vielen er nog twee doelpunten. Henri Camara voor Senegal en een vrije trap van Feindonou zorgden voor de 3-2 eindstand. [AN]