Barcelona is Europa's beste

Anthony Van der Planken

FC Barcelona mag zich na jaren wachten opnieuw Europa's beste noemen. De Spaanse landskampioen klopte in een spannende Champions League - finale een dapper Arsenal. De beslissing viel pas erg laat in de wedstrijd.

Nochtans startte Arsenal uitstekend aan de wedstrijd. De Engelsen creëerden al na drie minuten een levensgrote kans. Eboué bracht de bal tot bij Thierry Henry, die zich goed vrij draaide, op doel kon schieten, maar onbegrijpelijk miste. Ook in de daaropvolgende corner zat Valdes goed in de weg. De Catalaanse doelman zou zijn team later op de avond nog enkele keren in de wedstrijd houden.

Arsenal bleef de wet dicteren, maar stuitte na twintig minuten op de scheidsrechter. Samuel Eto'o kon alleen op doel afgaan en keeper Jens Lehman zag geen andere optie dan de prijsschutter foutief af te stoppen. Deco kon de bal echter meenemen en alsnog scoren, maar daar dacht de scheidsrechter anders over. De man in het zwart floot Deco terug en smeerde Lehman de rode kaart onder de neus. Het doelpunt goedkeuren en Lehman een gele kaart geven was correcter geweest, maar het zij zo.

Arsenal moest dus met tien verder, een bittere pil voor de goed gestarte Engelse ploeg. Reservedoelman Almunia kwam Lehman vervangen, Pires moest er af. Barcelona nam daarna de wedstrijd meer en meer in handen. Kansen creëren lukte echter moeilijk. Arsenal daarentegen kon wel voor gevaar zorgen én zelfs scoren. Sol Campbell kopte een wel heel licht toegekende vrijschop tegen de netten, 0-1. Barcelona was aangeslagen, maar kwam toch ontzettend dicht bij de gelijkmaker. De poging van Eto'o strandde op de lat.

In de aanvangsfase van de tweede helft was het Barcelona dat het spel bepaalde, maar Arsenal dat de beste kansen kreeg. Valdes moest op pogingen van Henry en Ljungberg de 0-2 voorkomen. Heel belangrijke reddingen, zo bleek een kwartier voor het einde, toen Eto'o eindelijk de verlossende gelijkmaker op aangeven van Larsson kon binnenleggen. Nog geen vijf minuten later stond het zelfs 2-1, toen Belletti een pass van alweer Larsson perfect afrondde. Een bittere pil voor een goed Arsenal.

Het bleef uiteindelijk ook bij die 2-1, want het tienkoppige Arsenal was niet in staat om nog iets terug te doen. Barcelona mag zich zo voor de tweede keer in zijn geschiedenis Europa's beste noemen. Arsenal blijft prijsloos achter.