Voorbeschouwing Club Brugge

Kristof Blomme
| 0 reacties
Voorbeschouwing Club Brugge
Foto: © SC

Met onze voorbeschouwing zijn we ondertussen alweer bij de topdrie van vorig seizoen aanbeland. Vandaag bekijken we Club Brugge, het nummer drie van vorig seizoen, van dichterbij. Het kende een moeilijk en turbulent seizoen en miste uiteindelijk de voorronde van de Champions League met één punt. Dit seizoen wil Club weer voluit voor de landstitel gaan en daarvoor tastte het diep in de geldbuidel. Is blauw-zwart klaar om de concurrentie met vooral Anderlecht aan te gaan? Wij bekijken de kansen.
 
Vorig seizoen was een jaar om snel te vergeten voor blauw-zwart. Monument Jan Ceulemans werd in de zomer van 2005 aangesteld als trainer, maar vijf speeldagen voor het einde moest de Caje alweer opkrassen na een blamage in Gent. Ook René Verheyen bleek niet meer welkom in Brugge.  Met Emilio Ferrera werd opnieuw voor meer professionaliteit gekozen en dat loonde. In de laatste vijf partijen haalde het nog 13/15 en vooral Genk werd met knap voetbal van de mat geveegd. Ook een tweede monument werd aan het einde van het seizoen uitgewuifd. Gert Verheyen stopte immers definitief met voetballen. Hij is de nieuwe trainer van de Brugse beloften.
 
Hoewel de Bruggelingen uiteindelijk nog op de derde plaats strandden, op één punt van Standard, kunnen ze zich niet nog zo’n zwak seizoen veroorloven. Daar zijn ook D’Hooghe en Degryse zich ten volle van bewust. Nadat vorige zomer geen geld werd vrijgemaakt om absolute sterkhouders als Simons, Van der Heyden, Ceh of Lange te vervangen werd nu wel diep in de geldbuidel getast. In de zoektocht naar nieuwe spelers ging Club vooral op zoek op de Belgische markt.
 
De toptransfer is ongetwijfeld Koen Daerden. De Limburger, die vorige zomer nog een transfer naar Feyenoord zag afspringen, was met voorzitter Vaessen een gelimiteerde transfersom overeengekomen. Volgens Vaessen kon geen enkele Belgische ploeg die som ophoesten. Zijn mond viel dan ook open van verbazing toen Club bereid was om vier miljoen euro op tafel te leggen. Daerden zelf was meteen gewonnen voor het nieuwe avontuur en tekende prompt een contract voor vijf seizoenen. Ook de transfer van Salou Ibrahim is opmerkelijk. De man die drie seizoenen geleden nog in de derde klasse voetbalde werd voor anderhalf miljoen euro weggehaald bij seizoensrevelatie Zulte-Waregem. De nieuwbakken Belg moet bij Club Lange doen vergeten. Op het laatste nippertje werd met Brian Priske nog een belangrijke transfer gerealiseerd, want met enkel De Cock was de rechtsachterpositie dun bezet. Daarnaast werden ook de jongeren Dreesen, Chavez en Diallo binnengehaald terwijl Vermeulen uit de beloftenkern komt. Met assistent-trainer van Winckel wil Club dan weer iets doen aan de vele blessures waarmee het vorig seizoen te kampen had.
 
Aan de andere kant verlieten ook enkele spelers het Jan Breydelstadion, vooral in de aanvalslinie. Er was niet alleen Gert Verheyen die stopte. Rune Lange trok naar zijn geboorteland Noorwegen terug, terwijl Portillo terugkeerde naar Real Madrid. De eerste had er een seizoen vol blessureleed opzitten en kon niet rekenen op een contractverlenging. De Spanjaard, die een prijskaartje van zes miljoen euro op z’n hoofd gekleefd kreeg, was te duur voor Club. Ook enkele jongeren (Provoost, Vlaeminck, Trenson, Vanaudenaerde), die te licht werden bevonden voor de eerste ploeg moesten andere oorden opzoeken. Doelman Butina is volgend seizoen dan weer te zien in Griekenland bij Olympiakos nadat ook hij niet kon rekenen op een contractverlenging. In doel wordt nu veel verwacht van Stijnen.
 
Na deze transferperiode kan men stellen dat Club wel degelijk versterkt is ten opzichte van vorig seizoen. Er werd gericht aangekocht en niet gierig met de euro’s omgesprongen. Met Salou haalde het de targetman, die vorig seizoen zo gemist werd. Daerden fungeert dan weer als opvolger van Gert Verheyen. Hij kan Club op de linkerflank veel diepgang bijbrengen. Ook op de rechtsachter was er, na het vertrek van Vanaudenaerde, vers bloed nodig. Daarvoor moet de Deen Priske zorgen. Wat opvalt bij deze transfers is dat ook de mentaliteit weer als criterium geldt bij een mogelijke transfer. Bovendien werd, met ook Dreesen, veel lengte bij de ploeg gehaald. Ook van de jonge talenten Dreesen en Chavez wordt al iets verwacht. Naast deze nieuwkomers moet ook het rendement van blijvers als Blondel, Englebert, Balaban, Leko en Ishiaku de hoogte in.
 
Door de grote uitgaven is de druk ook voor trainer Ferrera groot. In Brugge is men met niets minder dan de landskroon tevreden. Ferrera moet ervoor zorgen dat er opnieuw een blok op het veld staat met een stevige organisatie. De mentaliteit waar Club altijd zo berucht voor was leek vorig seizoen nergens meer te bespeuren. Ook voor zichzelf legt de oefenmeester de lat hoog. Hij wil immers de titel en ook op de andere twee fronten lange tijd meespelen. Tijdens de Brugse Metten bewees Club alvast bijna klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Het belooft opnieuw een spannende strijd te worden met Anderlecht en Standard.
 
Beste aankoop: Koen Daerden
Grootste verlies: Gert Verheyen
Prognose: Titelkandidaat
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties