Voorbeschouwing Anderlecht

Harald Berings
| 0 reacties
Voorbeschouwing Anderlecht
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Vanavond openen Club Brugge en AA Gent in het Jan Breydelstadion de nieuwe voetbalcompetitie. In afwachting van het echte werk blikte Voetbalkrant.com de voorbije drie weken vooruit naar het nieuwe seizoen. Tot slot zijn we aangekomen bij regerend kampioen Anderlecht. De Brusselaars kenden een grondige make-over tijdens de zomer. Sterren komen, sterren gaan, maar de titelambities blijven bestaan...

Het seizoen 2005-2006 was er één met ups en downs voor Anderlecht. Na een sterke opener in de competitie vervulde paars-wit voor het tweede jaar op rij niet meer dan een figurantenrol in de Champions League. Ook in de Jupiler League ging het van kwaad naar erger: er heerste aan de winterstop dan ook geen kerstsfeer maar een crisis in het Astridpark. Met de komst van Nicolas Alejandro Frutos kende Sporting echter een heuse verrijzenis. Het walste bij momenten over de tegenstand heen en sloeg na winst in Jan Breydel definitief de weg naar de een 28e landstitel in. Op de laatste speeldag had het bij een 3-0 voorsprong de tijd om uitgebreid afscheid te nemen van clubicoon Pär Zetterberg.

Zet was echter maar één van de vele sterren die andere horizonten opzochten. Terwijl de Zweed zich vestigde in het scoutingsapparaat van de club, vertrokken goudhaantjes Vincent Kompany en Christian Wilhelmsson naar respectievelijk Hamburg en Nantes. Ook Hannu Tihinen en Michal Zewlakow kozen voor een buitenlands avontuur. Walter Baseggio werd een jaar langer uitgeleend aan Treviso, terwijl de aan Stoke City verhuurde Junior naar Sclessin mocht verkassen. De optie op Grégory Pujol werd niet gelicht. Goran Lovré tenslotte koos voor onze Noorderburen en ging bij FC Groningen aan de slag.

Al die uitgaande transfers brachten, samen met de garantie op Champions League-voetbal, veel geld in het paars-witte laatje. Manager Van Holsbeeck ging verder met zijn Argentinian Job en vond met Nicolas Pareja, Christian Leiva en Lucas Biglia drie landgenoten voor goalgetter Frutos. Die laatste was de kapitein van de Argentijnse U21-ploeg die in Nederland vorige zomer wereldkampioen werd, en wordt in eigen land al vergeleken met de legendarische Fernando Redondo. Ahmed Hassan, een van dé uitblinkers op de voorbije Africa Cup, tekende eveneens een contract in Brussel. En ook Profvoetballer van het Jaar Mbark Boussoufa verruilde Gent na lang onderhandelen voor de hoofdstad. Bij aartsrivaal Standard werd topschutter Mohammed Tchité weggeplukt. Tot slot werden met Jelle van Damme en de van NAC gehuurde Davy Schollen ook nog twee Belgen aangetrokken. 

Samen met enkele doorgebroken talenten uit de eigen jeugdopleiding moeten zij het verlies van de tien vertrekkers opvangen. Talent en technische virtuositeit zat in de selectie van paars-wit, maar het komt er voor Franky Vercauteren op aan al die individuele klasse te bundelen in één team. De potentie om een wedstrijd met één flits open te breken is bij zowat elke speler aanwezig, maar het is het geheel dat telt. "Ik speel met de beste elf, niet met de elf besten," verwoordde Vercauteren al enigszins cryptisch zijn werkwijze. Uit de voorbereiding viel nog weinig op te maken. Net als het vorige seizoen kende ook de oefencampagne ups en downs: Trond Sollied, de oude vijand, werd met zijn Olympiakos verslagen, maar tegen het bescheiden Aachen ging Sporting dan weer met 4-1 de boot in. In de SuperCup tegen bekerwinnaar Zulte-Waregem wisselde Anderlecht fraai combinatiespel af met defensieve fouten.

Het is dus maar de vraag of Anderlecht op tijd helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. De doestellingen liggen in ieder geval weer hoog. "We willen de titel behalen, de beker winnen en de tweede ronde in de Champions League halen," aldus voorzitter Van den Stock. Vercauteren relativeert de Europese ambities en zegt al lang blij te zijn met "een derde plek in de poule en dus Europese overwintering". De voorbije jaren kende Anderlecht geen geluk in de loting. Met Bayern München, Olympique Lyon, Celtic Glasgow, Inter Milaan, Valencia, Werder Bremen, Real Betis, Liverpool en Chelsea trof het op drie jaar tijd negen sterke tegenstanders, waaronder enkele Europese toppers. Veel zal dus afhangen van de loting, waarbij Sporting straks mathematisch in de vierde pot zit. Hoogstwaarschijnlijk schuift het, als eerste in die laatste pot, nog een rang omhoog door het wegvallen van een hoger geplaatste club in de derde voorronde.


Vertrokken: Michal Zewlakow (Olympiakos), Hannu Tihinen (FC Zürich), Vincent Kompany (Hamburg SV), Walter Baseggio (Treviso), Goran Lovré (Groningen), Pär Zetterberg (gestopt), Christian Wilhelmsson (Nantes), Oleg Iachtchouck (Ergotelis), Grégory Pujol (Sedan)
Aangeworven: Davy Schollen (NAC Breda), Nicolas Pareja (Argentinos Juniors), Jelle van Damme (Southampton), Christian Leiva (Banfield), Lucas Biglia (Independiente), Ahmed Hassan (Besiktas), Mbark Boussoufa (AA Gent), Mohammed Tchité (Standard)

Grootste verlies: Vincent Kompany
Grootste aanwinst: Mbark Boussoufa
Prognose: Als Franky Vercauteren op tijd een team kan smeden, lijkt Anderlecht de grote favoriet op de titel. Ook Europese overwintering mag dan geambiëerd worden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties