'Niemand geeft nog een cent voor Duivels'

Mathias Dumarey
| 0 reacties
'Niemand geeft nog een cent voor Duivels'
Foto: © SC

België verloor gisterenavond de erg belangrijke kwalificatieinterland voor het Euro 2008 tegen Polen met 0-1. Het resultaat en vooral het slechte spel deed de krantenredacties weer naar hun scherpste pen grijpen. De bondscoach en verdediger Philippe Léonard moeten het ontgelden. Een overzicht van de krantencommentaren.

Het Laatste Nieuws titelt 'armzalig kunst -en vliegwerk'. De krant vraagt zich af of we misschien op zoeken moeten naar een nieuwe bondscoach. Ze geven zelf het antwoord: "Liever niet want het zou België niet vooruithelpen". De krant vindt dat bondscoach René Vandereycken de Rode Duivels niet beter laat voetballen. "Vandereycken moet het spel in handen leggen van dwangarbeiders. Veel alternatieven heeft hij niet. Ook zijn vernuft kan niet voor de ommekeer zorgen", citeren we de krant. Al gaat Vandereycken niet vrijuit in de nederlaag: "Niemand snapt waarom Léonard op het veld stond. En wie een concept of een idee achter het armzalig kunst -en vliegwerk kan vinden, mag zich melden", besluit Het Laatste Nieuws.

Het Nieuwsblad vindt Vandereycken geen haar beter dan zijn voorganger Aimé Anthuenis. "Het aureool van Vandereycken als wondertrainer ligt aan diggelen", haalt de krant hard uit naar de bondscoach. "De bondscoach overladen met alle zonden van Israël, is wel overdreven, maar hij knuffelt wel zijn spelers dood. Sommige spelers ziet Vandereycken zo graag dat hij ze blijft oproepen al raken ze -zoals Léonard - geen knikker bij hun club. Dat de bondscoach dan nog zou vasthouden aan deze groep zou maar al te gek zijn. De Rode Duivels moeten de beste spelers van het land zijn en niet de gemakkelijksten om mee samen te werken", aldus de spijkerharde conclusie van Het Nieuwsblad.

De Standaard weet dat de Rode Duivels veroordeeld zijn tot een hopeloze inhaalrace. "De Rode Duivels werden bij momenten dronken gespeeld. Kwalificatie voor het Euro 2008 is nog enkel mathematisch mogelijk." De krant zag hoe de Poolse bondscoach Leo Beenhakker de Belgische spitsen alle ruimte ontnam en de minder begaafde Rode Duivels aan de bal liet komen. "En dat zijn er heel wat. De Belgen leden balverlies alsof ze pingpong speelden. Het wordt echter helemaal rampzalig als de belangrijkste spelers beginnen klungelen als pupillen. Daniel Van Buyten werd als een kleuter afgetroefd door Radoslaw Matusiak", aldus De Standaard.

De Morgen kijkt al meer naar de toekomst. "Misschien moet de bond het geweer van schouder veranderen. Als de beloften de halve finale van het EK halen, mogen ze naar de Olympische Spelen. Maak van die ploeg een prioriteit en de spankracht is terug." Over de wedstrijd van gisteren vraagt de krant zich af of Van Buyten Philippe Albert achterna gaat. "Vervloekt door (vooral de Vlaamse) pers, maar in de moeilijkste competitie van de wereld aan de slag bij een topclub. Van Buyten zal zijn misser wel overleven, maar voor de ploeg is de aangerichte schade onherstelbaar. Niemand geeft de Rode Duivels nog een cent voor hun kwalificatiekansen en nog minder voor hun tv-rechten", besluit De Morgen met een eerder cynische noot.

In de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg werden de messen ook gescherpt. "Het grote niets" en "Europa zal ons niet missen" titelden beide kranten. "België mag de EK-droom al opbergen, het is de logica zelve. De Rode Duivels wilden wel. En ze zouden, en ze hadden en ze moesten. De intenties werden andermaal niet omgezet in daden. Het verlies van gisteren drukt de Belgen met de neus op de feiten: voor de derde keer op rij wordt een groot toernooi gemist. Laten we maar toegeven dat enkel de Belgische fans daarom treuren", aldus beide kranten. [AN]    

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties