Mbokani meest efficiënte spits in België

Harald Berings

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Na de ruime 8-1 overwinning van Anderlecht op Beveren ging de meeste aandacht uit naar Ahmed Hassan en Mbark Boussoufa. Naast de Marokkaanse Gouden Schoen slaagde echter ook een andere speler erin om een hattrick te scoren. Dieumerci Bezua Mbokani had amper een halfuur nodig om de netten drie maal te doen trillen.

Dat maakt van de jonge Congolees meteen de meest efficiënte speler in de Belgische competitie. Uit 107 speelminuten trof hij 4 keer raak: één keer op Roeselare, drie keer tegen Beveren. Dit komt neer op een indrukwekkend gemiddelde van één doelpunt per 26 minuten. De tweede plaats in dit ietwat vreemde klassement is weggelegd voor Club Brugge-spits Daniël Chavez. Die speelde dit seizoen nog maar 36 minuten, waarin hij 1 keer scoorde (tegen Gent, op de eerste speeldag). Ook Jelle Vossen blijft voorlopig een ééndagsvlieg: met 1 doelpunt uit 48 minuten staat hij derde op de lijst.

De eerste basisspeler vinden we op plaats 6: lang voerde Ali Lukunku de rangschikking aan, maar sinds die bij Standard een vaste stek heeft veroverd slinkt zijn gemiddelde zienderogen. Hetzelfde geldt overigens voor Goran Ljubojevic, die op plaats 10 volgt. Tussen de supersubs door vinden we in de top-20 ook Mohammed Tchité (12e, 1 goal per 122 minuten), Bosko Balaban (15e, 1 goal per 130 minuten) en Nicolas Frutos (17e, 1 goal per 138 minuten).

In het 'echte' klassement, dat van de topschutters, blijft Patrick Ogunsoto de trotse eigenaar van het shirt met de gouden bal. De goalgetter van Westerlo liet de netten al 20 keer bol staan en telt nu twee doelpunten voorsprong op Adnan Custovic en François Sterchele. Méhmé Tchité lijkt dit klassement aan zich te moeten laten voorbijgaan. Hij moest door een blessure de laatste weken aan de kant blijven en bleef hangen op 17 stuks. Bosko Balaban volgt op 16, Adekamni Olufadé op 15. Milan Jovanovic (14), Nicolas Frutos (13), Ahmed Hassan (11) en Kevin Vandenbergh (11) sluiten de top-10 af.