Uruguay zet vlot het gastland opzij

Mathias Dumarey

VEN 1 - 4 URU

Naarmate het toernooi om de Copa America vorderde, is Uruguay steeds meer op stoom gekomen. Een paar dagen geleden speelden beide landen nog 0-0 gelijk in de laatste groepswedstrijd, maar vannacht was Uruguay veel te sterk voor het gastland Venezuela. Diego Forlán was voor de Uruguayanen de man van de wedstrijd.

Uruguay had in de groepswedstrijden maar één keer de weg naar de netten gevonden maar in San Cristobal speelden ze plots veel beter. Uruguay kwam op zeven minuten van de rust verdiend op voorsprong toen een lange bal van Maximiliano Pereira door de Venezolaan Alejandro Cichero verkeerd werd beoordeeld. De bal kwam voor de voeten van Forlán terecht en die aarzelde niet om de 0-1 binnen te leggen. Venezuela bleef niet bij de pakken zitten en antwoordde vrijwel meteen. Een vrije trap van Juan Arango werd van richting veranderd en verraste de kansloze Fabian Carini: 1-1.

Uruguay kwam na ruim een uur voetballen opnieuw op voorsprong. Jorge Fucile legde met de hak terug op Pablo Garcia die vanop 25 meter enig mooi zijn tweede interlandtreffer binnenknalde. De veer bij Venezuela leek gebroken en Uruguay stoomde door naar het einde van de wedstrijd. Met een laag schot vloerde Cristian Rodriguez de Venezolaanse doelman Renny Vega en in blessuretijd legde Forlán de zware eindcijfers vast. Dinsdag wacht voor Uruguay Brazilië in de halve finale.