Club maatje te klein voor Brann Bergen

Steurbaut Kersten

Club Brugge heeft zich niet kunnen plaatsen voor de poulefase van de UEFA-beker. Het verloor in eigen huis met 1-2 van een sterk Brann Bergen en verlaat Europa langs een achterpoortje. Het doelpunt van Philippe Clement kwam te laat.

Het zag er twee weken geleden heel goed uit voor Club Brugge. Een laat doelpunt van François Sterchele bezorgde Club in Bergen een uitstekende uitgangspositie. Van alle Belgische ploegen stond blauw-zwart er het beste voor. De volgende ronde en vier extra Europese wedstrijden wenkten. Het werd uiteindenlijk niets.

Tijdens de eerste helft werd Club Brugge helemaal zoek gespeeld. De Brugse rechterflank had veel weg van de Champs-Elysées en daar maakten de Noren duchtig gebruik van. Met goed voetbal creëerden ze kans na kans. Uiteindelijk mocht Jacky Mathijssen nog blij zijn dat het bij de rust maar 0-2 stond voor de bezoekers. Eén of twee doelpuntjes meer waren niet onverdiend geweest.

Maar het had ook helemaal anders kunnen lopen. De Bruggelingen begonnen degelijk aan de wedstrijd en kregen zelfs een uitstekende mogelijkheid om de score te openen en de Noren het geloof in een kwalificatie af te nemen. Gaetan Englebert verscheen alleen voor Hakon Opdal, maar de middenvelder liet de kans liggen.

Bergen was efficiënter en scoorde wel bij haar eerste echte doelkans. Een snelle counter via Robbie Winters en Martin Andresen werd door Thorstein Helstad voorbij Stijn Stijnen  in doel geprikt. Vijf minuten voor rust verdubbelde Winters op aangeven van Erik Huseklepp de Noorse voorsprong. Iets wat Olafur Bjarnasson en tot tweemaal toe Huseklepp eerder hadden nagelaten.

Mathijssen moest alles op alles zetten en bracht na rust Sterchele en Ivan Leko erin voor de zwakke Stepan Kucera en Englebert. Veel zoden bracht dit echter niet aan de dijk. Club ging wel aanvallender spelen en was ook dreigender, maar creëerde te weinig kansen. Ibrahim Salou had enkele keren de aansluitingstreffer aan de voet, maar de aanvaller sprong te slordig met de kansen om. De aansluitingstreffer van Philippe Clement zorgde nog voor vuur en spanning, maar meer leverde het ook niet op. Jeroen Simaeys werd met een tweede gele kaart nog van het veld gestuurd.

Club Brugge verdwijnt dus vroeg van het Europese toneel. Het blauw-zwarte publiek uitte nog haar ongenoegen tegenover de scheidsrechter, maar moet de redenen voor het falen vooral bij de eigen ploeg zoeken. Een rampzalige eerste helft kost Club Brugge de kwalificatie voor de groepsfase. Tegen Brussels moet er nu gewonnen worden om een absolute crisis af te wenden. [AN]