Ivoorkust verpletterde Benin

Ivoorkust had geen moeite met Benin dat een 4-1 verlies leed gisteren.

Trainer Gerard Gil zette een aanvallend team op de grasmat bij Ivoorkust. Zo bracht hij spits Kader Keita van Lyon in de basis ten voordele van verdediger Steve Gohouri.
Het eerste schot op doel voor de “Olifanten” was meteen voor Didier Drogba die wel ver naast schoot. De “Eekhoorns” dienden meteen van repliek via een schot van Razak Omotoyossi, speler van Helsingborg en momenteel topscorer in de UEFA Cup, dat in het zijnet terecht kwam.

De degelijke offensieve unit bij Ivoorkust deed zich al gauw voelen toen Drogba de bal kruislings naar een volledig vrij staande Aruna Dindane (ex-Anderlecht) kon spelen. De spits van Lens kopte de bal echter op de paal. Op het half uur een mooi afstandsschot van Sessegnon die Boubacar Barry van Lokeren op de proef stelde. De Olifanten zetten algauw weer een charge op. Yaya Touré van Barcelona (ex-Beveren) speelde naar Drogba die mooi de verdediging verschalkte en de bal door de benen van keeper Chitou in doel speelde op vijf minuten van het einde van de eerste helft. .

Ivoorkust was nu echt goed vertrokken. Kolo Touré van Arsenal kreeg de bal te pakken na een corner en zette twee verdedigers opzij voor hij de bal aflegde voor zijn jongere broer die de bal in goal werkte. Benin weigerde zich neer te leggen bij de achterstand en forceerde een doelkans dankzij Tchomogo. Die kans werd geweerd door Kolo Toure die hierbij een liesblessure opliep en vervangen moest worden door Gohouri net voor de rust.

Na de rust werd de defensie van Benin opnieuw getest toen Damien Chrysostome de bal kwijt geraakte op de eigen helft en Keita er simpelweg 3-0 van kon maken. Dindane had al een kans laten liggen maar wist de 4-0 binnen te koppen na een kruisbal van Didier Drogba. Ivoorkust controleerde nu de wedstrijd wat Drogba een vervanging opleverde ten voordele van Boubacar Sanogo van Werder Bremen zo’n twintig minuten van het einde van de wedstrijd.

Bij Benin kwam Tchomogo nog tot een kans met nog een tiental minuten te spelen maar de keeper van Lokeren, Boubacar Barry, wist stand te houden. Benin hield vol en dat leverde voor Razak Omotoyossi toch nog de eerredder op in toegevoegde tijd.

Ivoorkust staat nu stevig aan de leiding in groep B met zes punten uit twee wedstrijden.
Daarna volgt Mali met vier punten, Nigeria met een punt en Benin is al puntenloos uitgeschakeld.

Ivoorkust: Boubacar Barry, Arthur Boka, Emmanuel Eboue, Abdoulaye Meite, Kolo Toure (Lahore Gohouri ‘45), Yaya Toure, Didier Zokora, Aruna Dindane, Didier Drogba (Boubacar Sanogo ‘66), Salomon Kalou, Abdul Keita (Kouassi Yao ‘75)

Benin: Rachad Chitou, Khaled Adenon, Damien Chrysostome (Noel Seika ‘66), Stephane Sessegnon, Alain Gaspoz (Mouritala Ogounbiyi ‘50), Romuald Boco, Razack Omotoyossi, Oumar Tchomogo, Anicet Adjamossi, Seidah Tchomogo (Abou Maiga ‘58), Jocelin Ahoueya (Wassiou Oladikpikpo ‘82)
Doelpunten: Drogba (’40 ; 1-0), Yaya Toure (2-0 ; ’44), Keita (3-0 ; ’52), Dindane (4-0 ; ’63), Omotoyossie (4-1 ; ’90)

Scheidsrechter: Kenian Marange (Zimbabwe)