Analyse Standard verliezer speeldag 21

Thomas Dubois
Standard verliezer speeldag 21

Standard is de grote verliezer van speeldag 21. Als enige van de topploegen verloor het punten.

De Rouches hielden het dus op een 0-0, de afweergordel van Roeselare kregen ze niet ontwricht. Club won wel verdiend van KV Mechelen waardoor het uitloopt. Kort daarop volgend vinden we Cercle Brugge. Volgende week zullen we veel meer weten want dan staat het duel tussen blauw-zwart en rood-wit op het programma. Anderlecht en Germinal Beerschot wonnen hun wedstrijd tevens. Onderaan kregen we de tweede opeenvolgende overwinning van Bergen.

Het zwaartepunt van speeldag 21 vond plaats op zaterdagavond met zeven wedstrijden. Daarbij kwam ook de top in actie. Daarbij raakte Standard in eigen huis niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen Roeselare. Roeselare stelde zich bijzonder verdedigend op en daar vonden de Rouches geen antwoord op. Volgende week staat de topper tegen Club Brugge op het programma, een mindere generale repetitie alvast.

De topper zal de spanning ofwel tot een climax sturen of fel doen afzwakken. Club Brugge won zaterdagavond als enige thuisploeg tegen KV Mechelen dat goed meedeed maar toch z’n meerdere moest erkennen in een goed spelend blauw-zwart. François Sterchele werd de held van de avond met twee doelpunten, maar er waren ook andere lichtpunten. Daarnaast kon de tegenstander opnieuw niet scoren in Jan Breydel, het is al van 15 september tegen Lokeren geleden dat de bezoekers nog konden scoren. Drie punten scheiden er nu al tussen Club en Standard. Bij winst volgende week kan Club Brugge zes punten voorsprong nemen op Standard.

Mits winst kan Cercle dan geruisloos naar de tweede plaats sluipen. Ook op speeldag 21 leed de ploeg van Glen De Boeck geen puntenverlies. Het had het bij momenten knap lastig met Dender maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Zonder De Sutter én zonder Iachtchouk die met een hersenschudding afgevoerd werd. Bij groen-zwart hopen ze hem na twee dagen rust te recupereren. De vervangers deden het alvast heel goed, uiteindelijk werd het 2-4.

Dat is ook de score die er op het einde genoteerd werd in Brussels – Anderlecht. Van der Elst begint met een nul op negen aan z’n opdracht bij de Brusselse club. Sporting stond al na twee minuten op voorsprong. Gillet was de held van de avond met twee doelpunten. Lichtjes in de schaduw stond Boussoufa die goed was voor drie assists. Voor een keer gingen de kansen van paars-wit binnen, al was de thuisploeg enkele maatjes te klein.

Albert Cartier was tot voort kort de trainer van Brussels, nu is hij aan de slag bij Bergen en daar doet hij wat hij bij die eerste club niet kon: winnen. Met Bergen pakte hij ook tegen Lokeren de drie punten. Dankzij die overwinning springen de Draken over Sint-Truiden in het klassement naar een stekje net boven de degradatieplaatsen. Ook Westerlo won met 1-2, zij haalden het op Le Cannonier van Moeskroen. Jef Delen zorgde op het halfuur met een streep van op afstand voor de beslissende tweede treffer voor de Kempense club.

Charleroi en Sint-Truiden hielden het zaterdagavond op een gelijkspel, 1-1. Meteen het vierde gelijkspel op rij voor STVV. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Kapitein Delorge scoorde al na zes minuten de 0-1 met een fraai schot. Ook fraai was de gelijkmaker op het halfuur van Tim Smolders. Hij krulde een vrije trap enig mooi in de winkelhaak. In de tweede helft was het Charleroi dat het betere spel had, maar echte kansen kreeg het niet.

AA Gent blijft onderaan de subtop bengelen, op meer kan het momenteel ook geen aanspraak maken. Zondag ging de ploeg van Trond Sollied met 2-1 onderuit op het veld van Zulte Waregem. De Buffalo’s kwamen op achterstand en verloren tot overmaat van ramp ook nog eens Khalilou Fadiga met een rode kaart na een lichte elleboogstoot. In de tweede helft kwam het wel op gelijke hoogte, maar de veer brak toch: Leandro scoorde een kwartier voor tijd de winnende treffer. Meteen de eerste overwinning van Essevee in het nieuwe kalenderjaar.

Genk blijft sukkelen, dat is nog maar eens duidelijk na de slotwedstrijd van speeldag 21 in de Jupiler League. Germinal Beerschot ging met 1-3 winnen in de Cristalarena. De wedstrijd bleef lange tijd gesloten, maar op het uur barste het dan los. De Ratten kwamen op voorsprong, maar lang duurde dat niet. Soetaers scoorde de gelijkmaker. En toen Dosunmu enkele minuten later van het veld gestuurd werd zag het er helemaal goed uit voor de thuisploeg. Het tij keerde, want niet Genk, maar paars-wit scoorde nog twee keer, 1-3 werd de uiteindelijke uitslag. Een zware opdoffer voor Genk waar de stoel van Broos nu wel heel wankel wordt. (AN)