Club-Standard van toen: deel 3

Nico Wieme
| 0 reacties
Club-Standard van toen: deel 3
Foto: © SC

Zondagmiddag om 13u00 staat met Club Brugge tegen Standard een onvervalste topper op het programma in het Jan Breydelstadion. In deze reportage keren we terug in de tijd.

De afgelopen vijf jaar werd de topper tussen Club Brugge en Standard in het Jan Breydelstadion steevast gekenmerkt door een hoge spanningskracht. De wedstrijd was meestal niet bestemd voor hartlijders. Enkel vorig jaar plande de kalendermaker deze match in de heenronde. In dit derde deel van onze reportage geven we u de belangrijkste feiten en gevolgen van deze interessante confrontatie tussen de populairste Vlaamse en Waalse club in de jaargang 2004 – 2005. De volgende dagen mag u de volgende delen verwachten.
 
10 april 2005
Club Brugge is midden april in volle rush naar de titel. Het begint aan de topper met een voorsprong van drie punten op Anderlecht, dat wel een match meer gespeeld heeft. Standard is zo goed als uitgeteld voor de titel en strijdt met Racing Genk om een UEFA Cupticket. De Limburgers wonnen de dag voordien tegen STVV, waardoor zij tot op twee punten van de Rouches naderen.
 
In een wedstrijd die, vooral in de tweede helft, het etiket gevechtsvoetbal verdient, begint Standard het best. Sergio Conçeicao toont zich een gesel voor de Brugse verdediging. Na een goed kwartier trapt hij de bal met zijn minder goede linkervoet prachtig in de kruising. Club kan niet onmiddellijk reageren en komt pas na een halfuur in zijn gewone spel. Vedran Runje stopt eerst nog Rune Lange af, maar de op dat moment geblesseerde Gert Verheyen knalt zes minuten voor de pauze vanop ruim 20 meter het leer in de winkelhaak.
 
Na de pauze denkt enkel de thuisploeg nog aan voetballen. De Luikenaars beperken zich vooral tot verdedigen, maar krijgen desondanks nog even goede kansen als Club. Jonathan Walasiak en Philippe Léonard mikken naast, Tomi Butina redt een verraderlijke vrijschop van Conçeicao. Aan Brugse kant kunnen Lange en Nastja Ceh de Luikse defensie elk twee keer verontrusten. Helemaal op het einde probeert de ingevallen Victor de boel voor Club nog te forceren, maar de Braziliaan presteert nog slechter dan de al bleke Bosko Balaban, die hij was komen aflossen.
 
Anderlecht is de grote winnaar van het weekend. Het nadert tot op vier punten van Brugge en doet plots weer volop mee voor de titel. Standard staat in de strijd om een UEFA Cupticket drie eenheden voor op Racing Genk. Club Brugge wordt uiteindelijk kampioen na een bloedstollende topper tegen Anderlecht op de voorlaatste speeldag.
 
Voor Standard kan de competitie niet dramatischer eindigen. Op de laatste speeldag verspelen ze hun bonus op Racing Genk. Standard blijft bij het gedegradeerde KV Oostende steken op een 1-1 gelijkspel, Conçeicao mist op het einde nog een strafschop. Weer kunnen de Luikenaars niet weerstaan aan de druk. Standard en Genk eindigen beide met 70 punten op de derde plaats. Testwedstrijden moeten duidelijk maken wie naar de UEFA Cup mag. Standard wint de heenwedstrijd met 3-1, maar in de terugmatch wordt het door de Limburgers met 3-0 ingeblikt. Feest in Genk, treurnis in Luik, want de mannen van trainer Dominique D’Onofrio blijven met lege handen achter.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties