Analyse Standard is dé winnaar van de speeldag

Thomas Dubois
Standard is dé winnaar van de speeldag

Standard is de winnaar van het weekend, het won van Club en komt op gelijke hoogte. Onderaan moet Brussels dringend punten beginnen pakken.

Het was een slecht weekend voor de Brugse ploegen. Vrijdagavond verloor Cercle tegen AA Gent en zondag verloor Club de topper tegen Standard waardoor de Rouches op gelijke hoogte komen van blauw-zwart. Theoretisch blijft Club aan de leiding met een overwinning meer. Daaronder verloor ook Germinal Beerschot punten en verloor Westerlo opnieuw. Anderlecht kon winnen, net als Dender en Roeselare. Brussels en Sint-Truiden verloren hun duel.

Cercle Brugge heeft nog eens verloren. In de competitie was dat geleden van 9 november toen het tegen Club de boot in ging. AA Gent domineerde en kwam 2-0 voor via Olufade. Cercle Brugge kon hier weinig tegen inbrengen. Tot De Smet de aansluitingstreffer scoorde. Groen-zwart ging volop op zoek naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet. Het waren de Buffalo’s die de 3-1 scoorden. In de slotseconde kwam de tweede treffer voor Cercle er toch, maar dat was te laat.

Germinal Beerschot kon zo dichter bij de Bruggelingen sluipen, maar dat lukte maar amper. Thuis kwam het tegen Zulte Waregem niet verder dan een scoreloos gelijkspel. De Ratten waren de betere van Essevee, maar scoren lukte niet. In de slotfase kreeg Zulte Waregem enkele kansen, maar ook zij konden niet scoren. Ook BergenCharleroi eindigde op een 0-0, een billijk resultaat van een wedstrijd zonder veel inhoud.

Genk is ziek en de precieze diagnose kon nog niet bepaald worden. Westerlo was zaterdagavond een maat te sterk voor de Limburgers. Corstjens bracht de thuisploeg op voorsprong. Lang duurde die niet, want Barda scoorde een minuut later de gelijkmaker. Toch was het Westerlo dat aan het langste eind trok, Dekelver nette tien minuten voor tijd het winnende doelpunt. Bij Genk moeten ze zich dringend gaan beraden over de toekomst.

In het duel tussen KV Mechelen en Lokeren vielen er in de eerste helft weinig kansen te noteren. De wedstrijd brak pas in de tweede helft een beetje los. Vleminckx bracht Malinwa op voorsprong, de Waaslandse club ging op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook. Golan had een paar kansen nodig, maar kon uiteindelijk toch zorgen voor een billijk gelijkspel.

De trainerswissel bij FC Brussels leverde nog niet het gehoopte resultaat op. Ook tegen Roeselare werd zaterdagavond verloren. De ploeg van trainer Dirk Geeraerd pakte zo z’n eerste competitieoverwinning in het nieuwe kalenderjaar. Tanghe voor en Thompson na de rust zorgden voor de doelpunten. Ook Dender kon opnieuw aanpikken met de overwinning na een mindere periode. Sint-Truiden was slachtoffer van dienst. STVV stond een lange tijd op voorsprong, maar de bezoekers uit Denderleeuw zetten orde op zaken, 1-2 was de eindstand.

Zondag rond het middaguur stond dan de klepper van de speeldag op het programma. Club kon een gouden zaak doen en Standard op zes punten zetten. Dat was althans de hoop van alles wat blauw-zwart was, een hoop die rond half drie al doorprikt was. Jovanovic scoorde twee keer voor de Rouches die niet overdreven veel kansen kregen maar Club een koekje van eigen deeg gaven: pure efficiëntie. Al kreeg Standard wel wat hulp van de spelers van Club die op z’n minst gezegd met flanellen benen verdedigden. De match kon anders afgelopen zijn mocht Gumienny het doelpunt van Sterchele in de eerste helft niet afgekeurd hebben, klemvast had Espinoza de bal niet en echt hinderen deed de Club-spits ook niet. Club en Standard staan nu zij aan zij. Nog twaalf speeldagen, spanning troef in de Jupiler League!

Anderlecht mocht tegen Moeskroen de speeldag afsluiten en deed dat met verve. Paars-wit kende dan ook een superstart want al na 20 minuten stond het 2-0 voor. Polak en nieuwkomer Pieroni zorgden voor de doelpunten. Rood-wit probeerde een paar keer te prikken, maar dat lukte niet. In de tweede helft was het vooral controlevoetbal van de thuisploeg, Tomou kon nog de aansluitingstreffer scoren, maar daar bleef het bij. Zo pakt Sporting opnieuw de drie punten en vindt het aansluiting bij de top waar het thuishoort.