Column Nu of nooit

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Nu of nooit
Foto: © SC

Club Brugge staat voor enkele cruciale weken. Niet alleen sportief, maar ook extrasportief. Binnenkort wordt immers definitief de knoop over de bouw van het nieuwe stadion doorgehakt.

Dat het hele project dreigt fout te lopen, is schrijnend en tekenend voor het Vlaamse topsportbeleid. Dat sport -een regionale bevoegdheid- in Vlaanderen al jaren lang stiefmoederlijk wordt behandeld, is geen geheim meer. Een degelijk beleid is er niet, en mensen of clubs mét een degelijk beleid worden voortdurend tegen gewerkt.

Het is merkwaardig dat net een project dat de gemeenschap geen cent kost, zelfs heel wat jobs oplevert, botst op de onwil van de overheid. Dat de betrokken gemeenten hun twijfels hebben, is logisch. Zij denken in de eerste plaats aan lokale belangen. Maar dat een regionale regering verantwoordelijk voor het topsportbeleid, in casu de Vlaamse, zijn verantwoordelijkheid niet durft op te nemen, is op zijn zachtst gezegd vreemd.

De Vlaamse regering durft zich in feite niet uit te spreken over de Brugse stadionplannen, nochtans is het wel haar bevoegdheid, en niet die van de gemeenten. Om alle verantwoordelijkheid uit de weg te gaan, legt de regering de beslissing mee in handen van die gemeenten. De hete aardappel doorschuiven heet zoiets.

Het resultaat is dat er nu allerlei alternatieve scenario's opduiken, die de gemeenschap veel geld zullen kosten. Bijvoorbeeld de uitbreiding van het Jan Breydelstadion, waarvan iedereen die het stadion ooit bezocht heeft, weet dat het onmogelijk is. Bovendien zou de overheid daar zo'n 150 miljoen euro moeten voor neertellen, terwijl Club Brugge zijn nieuw stadion zonder één cent overheidsgeld kan bouwen.

Het vreemde is dat het in de andere regio's wél lukt. Het is geen geheim dat de Waalse regering actief meezoekt naar een locatie voor het nieuwe stadion van Standard. En ook in Brussel lijkt de regering eindelijk beseft te hebben dat nieuwe stadions een conditio sine quae non zijn voor de toekomst van het Belgische voetbal. Alleen in Vlaanderen blijft de klok stilstaan. Wat we zelf doen, doen we beter, niet waar?

Het wordt tijd om wakker te worden en in actie te treden. Het is niet vijf voor, maar vijf over stadion. Nu of nooit. Of het nu over Brugge, Antwerpen, Gent of Genk gaat: nieuwe stadions zijn nodig, en alle projecten verdienen steun. Of binnen vijf jaar is zelfs het organiseren van een Champions League - wedstrijd in Vlaanderen onmogelijk. Is het dat misschien wat men wil?
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties