Standard mirakelt zich naar halve finale

Dirk Pieters
| 53 reacties

Standard heeft het onwezelijke gerealiseerd. De Rouches klopten Cercle Brugge met 4-0 en zetten zo de 4-1 uit de heenwedsrtijd nog recht. Aan de rust stond het nog 0-0, maar Standard ging als een wervelwind door de tweede helft.

Standard begon zeer fel aan de wedstrijd. Vooral Dieumerci Mbokani en Steven Defour toonden zich erg bedrijvig. Cercle Brugge-doelman Bram Verbist moest enkele keren gepast tussenkomen, maar echt in de problemen kwam de goalie niet. De bezoekers kwamen het openingskwartier goed door en probeerden af en toe er scherp uit te komen. Dat lukte maar zelden, want Standard gaf zeer weinig weg. Op slag van rust was Standard dicht bij de 1-0 na een vrije trap van Toama, maar Mbokani kopte van dichtbij nog naast.

De tweede helft begon met een doelpunt, maar de kopbal van Fellaini ging niet door wegens buitenspel. Toch was het slechts uitstel want amper drie minuten later kopte Fellaini de bal opnieuw tegen de netten. Het was andermaal Toama die de bal op het hoofd van de Rode Duivel schilderde. Meteen na de openingstreffer kreeg Mbokani de kans op 2-0, maar hij schoot voorlangs. De thuisploeg bleef drukken en Cercle Brugge leek te gaan verzuipen. Steven Defour maakte er met nog een half uur te spelen 2-0 van. Cercle Brugge reageerde meteen, maar de poging van Iachtchouk ging net naast. Daarna was het terug Standard dat de kansen bleef opstapelen. Op de 70ste minuut deed Milan Jovanovic de netten voor de derde keer trillen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt onterecht af voor buitenspel. Amper twee minuten later had de thuisploeg opnieuw reden tot klagen. Mbokani ging neer in de zestien, maar kreeg tot zijn eigen verbazing een gele kaart voor schwalbe.

In de superspannende slotfase kreeg Standard dan toch wat het verdiende: een derde en zelfs vierde doelpunt. De ingevallen Réginal Goreux zorgde in de 89e minuut voor de verlossende derde treffer en Jovanovic maakte in blessuretijd het feest compleet.

Een zure pil voor Cercle Brugge, dat na een één op zes nu ook de kwalificatie voor de halve finales van de Beker aan zijn neus ziet voorbij gaan. Standard daarentegen lijkt vertrokken voor een lange feestnacht, want het ticket voor de halve finales komt na de 4-1 nederlaag in Brugge toch een beetje als een verrassing. (AN)