Speeldag: Speeldag 27
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard neemt optie op de titel
Kevin Vanbuggenhout

Door de nederlaag van Club Brugge kon Standard een grote stap zetten richting titel. Maar Standard was toch op zijn hoede voor de komst van Bergen. Standard zou in de tweede helft het verschil maken en won met 2-0.

Steven Defour zat verrassend genoeg al op de Standard-bank. Er werd even getwijfeld aan de fitheid van Fellaini en Mulemo, maar zij geraakten allebei speelklaar. Bij Bergen ontbraken er heel wat spelers. Brahami, Datti en Duarte waren geschorst. Pistone en Roussel haakten af met een blessure.

Bergen kwam in Luik vrank en vrij voetballen. Bergen zette Standard meteen onder druk. Een nerveus Standard had het duidelijk niet onder de markt met het spel van Bergen. Espinoza duwde een vrije trap van Nicaise in hoekschop. Standard kon vrij snel antwoorden. Fellaini kopte een vrije trap van Marcos Camozzato hoog over. Twee minuten later was Standard al dichter bij een eerste doelpunt. Dante schoot vanuit de tweede lijn net naast. Maar Bergen had de wedstrijd vrij goed onder de controle. De bezoekers domineerden het middenveld en pakten bij momenten uit met knap combinatievoetbal. Dahmane kon net niet bij de voorzet van Zoko. Dalmat eiste vervolgens de bal op en schoot net naast. Voor kon Bergen niet al te veel kansen afdwingen. Wat het aantal doelpogingen betrof ging het goed gelijkop. Het was wel een pittige partij met veel overtredingen. Acht minuten voor de pauze kwam Standard even opzetten. Mulemo kwam op snelheid en legde terug op Jovanovic. De Serviër aarzelde even en schoot vervolgens naast. Bergen kwam nog één keer heel dicht bij een voorsprong. Nicaise kopte een hoekschop nipt over. In blessuretijd dan nog een laatste keer Standard, Mbokani trapte spectaculair op het dak van het doel.

Onder impuls van zijn fanatieke aanhang trok Standard in het begin van de tweede helft meer naar voren. Witsel trof de paal en in de rebound deed Fellaini hetzelfde. Mbokani scoorde uiteindelijk toch en deed Sclessin ontploffen. Het doelpunt werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel. Vier minuten later was het toch prijs. Jovanovic dook een voorzet van Goreux richting doel. Herpoel kon er nog wel bij. Mbokani benutte de rebound en zette Sclessin ditmaal met een geldig doelpunt in vuur en vlam: 1-0. Na dat doelpunt volgde er nog een rist gele kaarten. Net na het uur kwam het ook nog tot een opstootje, Mbokani en Ragued kregen geel. Mbokani is door deze gele kaart geschorst voor de uitwedstrijd tegen KV Mechelen van volgende week. Op voetballend gebied zakte Bergen helemaal weg. Bergen kon nauwelijks nog iets inbrengen tegen Standard dat nu heer en meester was. Cartier haalde Krivic naar de kant en liet Lukunku nog opdraven. Laatstgenoemde kwam het veld op onder applaus van de Standard-supporters. Standard kreeg nog een aantal kansen om de wedstrijd helemaal te beslissen. Goreux legde een vrije trap af voor Witsel die zijn poging op het dak van het doel zag belanden. Een knal van Fellaini zoefde over. Zes minuten later kwam dat tweede doelpunt er wel. De inzet van Jovanovic werd nog afgeblokt. De bal kwam dan bij Goreux die de 2-0 binnenschoot. Jovanovic ging nog één keer zijn kans. Na een goede actie schoot hij voorlangs. Standard won met 2-0.

In de eerste helft acteerde Standard nerveus tegen een goed voetballend Bergen. In de tweede helft zetten de Rouches de puntjes op de i. Standard trok de wedstrijd helemaal naar zich toe en won al bij al verdiend. De titelstrijd is nog niet helemaal gestreden, maar de kans dat Standard zich straks tot landskampioen kroont wordt toch wel bijzonder groot. Standard loopt door deze zege uit tot op zeven punten van eerste achtervolger Club Brugge. Bergen blijft derdelaatste en heeft nog steeds vijf punten voorsprong op Sint-Truiden.