Turkije op revanche belust

Nico Wieme
| 0 reacties
Turkije op revanche belust
Foto: © SC

Turkije begint vanavond aan zijn EK met misschien wel de moeilijkste opdracht van de drie: tegen favoriet Portugal pakken de Turken best punten om niet meteen voor voldongen feiten geplaatst te worden.

Hoe sterk is Turkije? Moeilijk in te schatten. De Turken zijn een ploeg van hoogten en laagten. In de kwalificatiewedstrijden konden zij zich slechts op laatste nippertje plaatsen voor de eindronde. Nochtans is er veel talent aanwezig in de Turkse selectie. Bondscoach Fatih Terim (foto onder) kan het zich blijkbaar veroorloven om iemand als Hakan Sükur thuis te laten. Dan moet je offensief wel over voldoende weelde beschikken.
 
Het land dat grenst aan Azië ontmoet op dit EK enkele oude bekenden. In 1996 stonden Turkije en Portugal al eens tegenover elkaar op de eindronde van een EK. Het was de allereerste keer dat Turkije zich toen kon plaatsen voor een toernooi. Het land ging meteen met de billen bloot. Nul punten werden behaald tegen Kroatië en Portugal (twee keer 1-0) en Denemarken (3-0). Portugal won toen de groep, maar vloog er in de kwartfinales uit tegen de latere verliezende finalist Tsjechië.
 
Vier jaar later was Turkije weer van de partij. Op Euro 2000 waren zij samen met België, Italië en Zweden ingedeeld in groep B. De Turken verrasten vriend en vijand door zich te plaatsen voor de kwartfinales. Ze verloren met 1-2 van Italië, speelden 0-0 gelijk tegen Zweden, maar zadelden in de derde match heel België met een kater op door de Rode Duivels met 2-0 te verslaan. België gewipt en Turkije naar de kwartfinales, waarin het met 2-0 verloor van alweer Portugal. Vanavond treffen beide teams elkaar voor de derde keer op een EK-eindronde. Derde keer scheepsrecht voor de Turken?
 
In 2004 kon Turkije zich niet plaatsen voor de eindronde in Portugal en ook voor het WK van twee jaar geleden moesten de Turken passen. In twee beklijvende barragematchen moesten zij uiteindelijk de duimen leggen voor Zwitserland (2-0 uit, 4-2 thuis). Je zou dus kunnen stellen dat de Turken zowel met de Portugezen als met de Zwitsers nog een sportieve rekening te vereffenen hebben.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties