Van Holsbeeck: "Ambitieus naar Bilbao"

Wouter Laeremans
| 18 reacties
Van Holsbeeck: "Ambitieus naar Bilbao"
Foto: © SC

De Anderlecht-delegatie stapte in Zaventem op het vliegtuig richting Bilbao, waar ze het morgen opnemen tegen Athletic in de Europa League. Manager Herman Van Holsbeeck stond de pers te woord. "Spelers kunnen zich bewijzen."

“Onze spelers krijgen de mogelijkheid om zich te bewijzen tegen een sterke tegenstander in de Europa League”, motiveert Van Holsbeeck de paarswitte troepen. “Ik weet dat veel spelers bij ons, jongens zoals Gillet, Mazuch en Juhasz, de ambitie hebben om in een grotere competitie te spelen. De Primera Division is er zo één. Morgen kunnen ze tonen dat ze sterk genoeg zijn.”

Dat het niet vanzelf zal gaan, dat weet de manager van RSCA ook. “Spaanse ploegen staan er om bekend dat ze kunnen rekenen op een uitstekende basistechniek, gekoppeld aan een enorme snelheid van uitvoering. Maar onze scouts hebben gezien dat Bilbao iets anders speelt.“

“Hun stijl is meer de Engelse, met lange ballen naar voor. De druk die ze zo kunnen ontwikkelen in de eerste 25 minuten is indrukwekkend, daarom wordt het vooral belangrijk om die eerste periode goed door te komen”, waarschuwt Van Holsbeeck.

Debacle in Getafe

Anderlecht heeft slechte herinneringen aan Spanje. Getafe was in het seizoen 2007-2008 nog te sterk in de groepsfase van de UEFA-beker, al kon Anderlecht toen ook nipt Europees overwinteren. “Twee jaar geleden, tegen Getafe, was een dieptepunt. We speelden een heel slechte wedstrijd en hebben op dat moment gekozen om het geweer van schouder te veranderen”, herinnert de manager zich.

“Sindsdien geven we meer kansen aan spelers die we zelf hebben opgeleid. Ik denk dat we nu sterker staan dan toen, maar het blijft een Spaanse subtopper. De wedstrijd wordt dus niet gemakkelijk, maar wel interessant om te kijken welke vorderingen de jonge spelers gemaakt hebben.

Paarswitte leegloop?

Die jonge spelers zouden na een goede prestatie wel eens door de scouts van de topploegen kunnen opgemerkt worden. “Dat is de keerzijde van de medaille he. Het probleem in het moderne voetbal is dat als Belgische ploegen het goed doen in Europa, ze wel eens benaderd kunnen worden door de rijkere clubs.


Een uitverkoop wordt het niet. “We zullen in ieder geval geen vijf spelers laten gaan. Elk bod dat binnekomt zullen we aandachtig bestuderen en dan kunnen er maximum twee à drie vertrekken.


“Voor ons is de uitdaging dan om snel te reageren en snel spelers van hetzelfde kaliber aan te trekken, zodat de puzzel in elkaar blijft passen”, gaat de bestuurder verder. “Je hebt niet alleen goede spelers nodig, het evenwicht in de ploeg is nog belangrijker volgens mij.” (AN)


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties