Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: Estadio San Mames Bilbao
Ook Anderlecht mag luidop dromen van kwalificatie
Fabian Morren

Het is een mooie avond geworden voor de Belgische clubs in de Europa League. Ook Anderlecht behoudt uitzicht op de achtste finales. Paars-wit speelde knap 1-1 gelijk bij Athletic Bilbao.

Hoewel Bilbao in het eerste kwartier het initiatief nam, was de eerste echte kans voor Anderlecht. Na een prima voorzet van Jelle Van Damme knalde Jonathan Legear op de vuisten van doelman Iraizoz. Bij Bilbao kwam het gevaar voornamelijk van Fernando Llorente.

Anderlecht groeide in de wedstrijd en Romelu Lukaku kwam dicht bij de openingstreffer, maar de jonge aanvaller besloot na een aarzeling in de thuisdefensie naast. Enkele minuten later mochten de meegereisde paars-witte fans toch juichen. Een knappe actie van Lukaku lag aan de basis van het doelpunt. Het supertalent trapte op Iraizoz, maar in de rebound was Biglia goed gevolgd om de 0-1 binnen te duwen.

Vlak voor de rust kwam Anderlecht heel goed weg. Een poging van Oscar De Marcos werd goed gered door Silvio Proto. Bilbao overrompelde Anderlecht ook in het eerste kwartier van de tweede helft. De Spanjaarden gingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook na 57 minuten. Een schot van San Jose ging voorbij iedereen, ook voorbij Proto.

Net op het moment dat Anderlecht helemaal leek te bezwijken, kwamen de bezoekers weer beter in de wedstrijd. Een goed schot van Lukaku ging zelfs maar nipt naast. De vermoeidheid sloeg toe bij beide ploegen en in het slotkwartier hield Anderlecht vrij eenvoudig stand. Het gelijkspel opent alvast heel wat perspectieven voor de terugwedstrijd. (AN)