Blatter zadelt Kaapstad met schuldenberg op

Manuel Gonzalez
| 8 reacties
Blatter zadelt Kaapstad met schuldenberg op
Foto: © SC

De kritiek en druk op FIFA-baas Sepp Blatter stijgt met de dag. Voorwerp van discussie is het Green Point Stadium in Kaapstad.

In het officiële bid book van 2004 waarmee de Zuid-Afrikanen onder leiding van Nelson Mandela het WK naar hun land haalden stond het Newlands Stadium als speellocatie in Kaapstad. Dat stadion wordt gebruikt door de lokale populaire rugbyclub. De stad en provincie hadden een voorkeur om het Athlone Stadium van voetbalclub Santos te renoveren.

Maar in 2005 vloog Blatter met zijn gevolg over Kaapstad en hij vond Green Point een ideale locatie, ook door de aanwezigheid van de Tafelberg. Het zou een schitterend decor zijn voor een WK-stadion waar een halve finale kon plaats vinden. Green Point ligt pal in een welgestelde blanke wijk, ver weg van de townships waar de echte zwarte voetbalfans wonen. De blanken in Zuid-Afrika zijn meer geïnteresseerd in rugby.

Kaapstad hoopte door Newlands en Athlone te renoveren twee kwartfinales op het WK binnen te halen, maar Sepp Blatter stelde zijn ultimatum. Kaapstad kreeg een halve finale als het zou kiezen voor Green Point ofwel zou het tornooi helemaal ontglippen aan één van de grootste steden van Zuid-Afrika. Onder druk van de FIFA, die de toenmalige Zuid-Afrikaanse president Mbeki overtuigde van de locatie van Green Point, gaven ook de provincie Westkaap en de stad Kaapstad toe.

De FIFA dacht maar aan één ding: een schitterende locatie opdat een zo groot mogelijk aantal bezoekers en kijkers kan worden bereikt. Wat er na het tornooi met Green Point moet gebeuren is een vraagteken. De drie eersteklassers in Kaapstad, Ajax Cape Town, Santos en Vasco da Gama spelen hun thuiswedstrijden voor nauwelijks enkele duizenden toeschouwers. Bovendien willen ze niet spelen in het Green Point Stadium, maar blijven ze liever in het bestaande Athlone Stadium.

Green Point verrees waar Blatter het wou en werd opgetrokken door blanke, rijke aannemers. De mensen voor wie het WK oorspronkelijk bedoeld was, de arme zwarte bevolking van Kaapstad, bleef in de kou staan. In Athlone zou zowel de gemeenschap als het voetbal er beter van zijn geworden dat in hun zwarte buurt een WK-stadion zou geweest zijn. Maar dat staat nu in een rijke blanke buurt die niet geïnteresseeerd is in voetbal en na het WK met een "witte olifant" zit opgescheept. Newlands is voor de blanken hun "home of rugby" en Athlone moest voor de zwarten "home of soccer" worden, maar de FIFA dropte het WK-stadion in Kaapstad in een ongeïnteresseerde blanke, rijke buurt.

De bouw van het Green Point Stadium kostte 480 miljoen euro, een compleet nutteloze investering. De Zuid-Afrikaanse regering betaalde hiervan twee/derde. Bovendien liggen de kosten nu vier keer hoger dan als men één van de twee andere stadions had gerenoveerd. Het onderhoud van het stadion valt na het WK in handen van de stad Kaapstad en wordt geraamd op 530.000 euro per jaar. Maar voor wie of wat? Want geen enkele van de "zwarte" clubs uit de hoogste klasse wil er spelen en de buurt waarin het ligt is rugby-minded.

De FIFA maakt 1,5 miljard euro winst aan een WK voetbal maar laat hier zo goed als geen geld van achter aan het gastland. In tegendeel, zelfs de standjes rond de stadions worden nog beheerd door de Westerse bedrijven, terwijl de arme zwarte Zuid-Afrikaanse burger overal wordt buitengesloten. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties