Engeland laat natie heel lang bibberen

Engeland speelde zijn beste wedstrijd van dit toernooi tot nu toe, maar liet een natie toch een uur lang in twijfel. De Engelsen scoorden halverwege de eerste helft en moesten daarna nog meer dan een uur zweten vooraleer ze zeker waren van kwalificatie.

Engeland begon, tegen de verwachtingen in, vrij kalm aan de wedstrijd. Slovenië zette de Engelsen hoog vast en het eerste kwartier konden AA-Gent-spits Ljubijankic en Birsa daar bijna van profiteren.

Daarna namen de Engelsen het initiatief over. En hoe! Plots begon de ploeg te combineren en dat resulteerde in kansen voor Rooney en Lampard. Toch hield Slovenië, dankzij een goede doelman Handanovic, stand. Tot een lang uitgesponnen aanval op de rechterkant bij Milner belandde. Hij verstuurde een perfecte voorzet op de inlopende Defoe en van dichtbij duwde de vervanger van Emile Heskey de 1-0 tegen de netten.

Sterke Handanovic

De stormloop van Engeland hield nog even aan en Hamdanovic moest zich nog onderscheiden op schoten van Rooney, Defoe en Gerrard. Na een halfuur was het echter gedaan met de druk en Slovenië kon het evenwicht herstellen. De mannen van Fabio Capello haalden echter wel de rust met een 0-1 voorsprong.

Engeland kwam furieus uit de kleedkamer en in de eerste minuut van de tweede helft kon Defoe bijna zijn tweede van de namiddag scoren. Engeland bleef drukken en had eigenlijk al na twintig minuten in de tweede helft op rozen moeten zitten.

Kamikaze Terry

Terry kopte eerst nipt naast, daarna kreeg Rooney een dot van een kans. Een sublieme pass van Lampard werd door de spits van Manchester United voorbij Handanovic getrapt, maar de paal hield Engeland van een verdiend tweede doelpunt.

Slovenië wachtte af en kreeg op de 65ste minuut een uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. Terry wierp zich echter met ware doodsverachting voor de schoten van Novakovic.

Het bleef bibberen voor de duizenden meegereisde Engelse supporters. Engeland trok zich iets meer terug en Capello gebaarde regelmatig in de organisatie te blijven. Speculeren met slechts één doelpunt voorsprong is natuurlijk altijd gevaarlijk, maar Engeland kwam niet meer in de problemen en plaatst zich zo voor de achtste finales.

Door de winst van de VS wordt Engeland tweede in zijn groep na de Amerikanen. Slovenië en Algerije zijn uitgeschakeld.