Revolutionaire pakken bij Anderlecht

Manuel Gonzalez
| 14 reacties
Revolutionaire pakken bij Anderlecht
Foto: © SC

De medische staf gaat vanaf dit seizoen werken met driedimensionale drukpakken om de fitheid van de spelers te verbeteren.

Tom De Sutter, die revalideert van een meniscusoperatie, is het eerste proefkonijn op stage in het Nederlandse Tegelen. De spits moet eerst testen afleggen op een loopband waar het looppatroon op camera wordt vastgelegd en vervolgens wordt er een voetscan, ganganalyse en rugscan gemaakt.

"Bij zo'n rugscan zie je een asymmetrie tot op enkele millimeters nauwkeurig", zegt dokter Sas in HNB. "Ook bij de voetscan zie je onmiddellijk dat Tom bij het lopen te veel druk op de voorkant van zijn voeten zet. Dat kan een mogelijke oorzaak zijn voor verschillende blessures."

"Wij hebben driedimensionale drukpakken ontwikkeld", zegt Eddy Melaerts van het Centrum voor Technische Orthopedie. "'Die zijn op maat gemaakt van elke speler op basis van onder meer het gewicht. Ze oefenen druk uit op het lichaam zodat de houding en het looppatroon wijzigt en de druk gelijkmatig verdeeld wordt. Dat kan blessures voorkomen."

"Bovendien optimaliseert het ook de kracht en de explosiviteit van de speler. Hoe stabieler je loopt, hoe meer kracht je immers genereert. De spieren worden in een zekere spanning gebracht om in de beste omstandigheden te functioneren."

"Je voelt direct dat je lichaam door die banden en uitsnijdingen wordt rechtgetrokken", zegt De Sutter. "Veel teams doen een voetscan, maar de rugscan is al redelijk uniek", aldus dokter Sas. "Anderlecht is ook de enige club in Europa die met zulke pakken werkt. Onze spelers kunnen met dit pak trainen en eventueel matchen spelen. We willen geen perfecte lopers creëren, maar we willen wel fittere spelers met minder blessures. Bij elke profvoetballer kun je iets bijsturen, want zelfs bij 25-jarigen kun je het looppatroon nog een beetje veranderen."

Ook trainer Ariël Jacobs is lovend: "Voetbal is een kwestie van details. Door die pakken gaat een speler niet meer goals maken, maar het kan voorkomen dat ze geblesseerd uitvallen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties