Analyse Het spiegelpaleis van Stijnen

Steurbaut Kersten
| 55 reacties
Het spiegelpaleis van Stijnen
Foto: © SC

Het draait dit jaar niet meer om voetbal bij Club Brugge. Nabil Dirar pakte een abonnement op de B-kern, Vadis Odjdidja ging in de clinch met icoon Gert Verheyen en Bart Verhaeghe pleegde een putsch op de voorzitterstroon. Dat alles wordt nu echter overschaduwd door de zaak-Stijnen.

Radiojournalist Peter Vandenbempt pakte zondagmiddag uit met een zware onthulling. Stijn Stijnen, in een pechjaar geplaagd door aanhoudend blessureleed, had op het wereldwijde web een lastercampagne opgestart tegenover zijn ploegmaats Geert De Vlieger en Colin Coosemans.

Pure proza

Ook het nieuwe sportieve beleid van Henk Mariman en Sven Vermant werd met de grond gelijk gemaakt. Over zichzelf publiceerde Stijnen via valse mailadressen en schuilnamen zoals Frigo en Piop alleen maar verheerlijkende stukjes pure proza.

Club Brugge stuurde de narcistische Stijnen met onmiddelijke ingang naar de B-kern, maar de voormalige Rode Duivel werd al snel uit de wind gezet door zijn vriendin Veerle Schreurs en zijn broer Steven Stijnen. “Wij hebben dat gedaan omdat de kritiek op Stijn te hevig werd”, klonk het in een droge mededeling.

Hoe moet het nu verder met Stijn Stijnen? Het is duidelijk dat na zijn Russische roulette de positie van de 29-jarige Limburge in het Jan Breydelstadion onmogelijk is geworden. Dat Stijnen op zijn minst niet op de hoogte was van de activiteiten van zijn vriendin en broer lijkt hoogst onwaarschijnlijk, maar hun verklaring zet Club Brugge wel in een juridische patstelling.

Juridisch incontournable

De verschillende accounts op het Brugse supportersforum en de valse mailadressen leiden allemaal naar het IP-adres van Stijnen, maar zolang de speler zelf geen mea culpa slaat, staat Club Brugge met de rug tegen de muur. Wie kan er immers bewijzen dat Stijnen zelf de persoon was achter de verheerlijking van zichzelf en de lastercampagne jegens zijn concurrenten?

Stijnen mag dan wel in een zetel zitten – de doelman is juridisch incontournable en heeft in het Jan Breydelstadion nog een contract tot juni 2015, sportief en menselijk heeft het imago van Stijnen een onherstelbare deuk opgelopen. Je kan ruiten inslaan, maar (de familie) Stijnen heeft met deze kinderachtige actie een heel spiegelpaleis aan diggelen gemept. Misschien eens tijd dat de Hasselaar een spiegel gebruikt waarvoor hij ontworpen is.

Sportief heeft Stijnen geen toekomst meer in de Belgische competitie. En ook psychologisch gaat de zelfverklaarde held zware tijden tegemoet. Misschien moet Stijnen eens ten rade gaan bij Gilles De Bilde of Axel Witsel, die ook na een (veel) kortere kortsluiting in hun bovenkamer uitgespuwd werden door de publieke opinie, iets wat ongetwijfeld ook met Stijnen zal gebeuren.

Vertrouwen

Witsel worstelde zich door een oerwoud van beschuldigingen terug naar zijn voetballende ik, maar wordt nog steeds achtervolgd door zijn imago als bad boy. De vlucht van De Bilde naar PSV is dan een beter voorbeeld voor Stijnen. Via Eindhoven en Sheffield vond de aanvaller terug inkeer met zichzelf, als voetballer en als persoon. Als Stijnen natuurlijk nog ergens het vertrouwen krijgt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties