Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Petrovskiy Stadion
Preud'homme loodst Twente naar kwartfinales
Ruben Philippe

FC Twente heeft zich op het veld van Zenit Sint-Petersburg verzekerd van een plekje in de kwartfinales van de Europa League. De ploeg uit Enschede ging wel met 2-0 onderuit, maar stoot dankzij de 3-0-zege uit de heenwedstrijd alsnog door.

Twente kon met een geruststellende 3-0-voorsprong richting Rusland trekken. De ploeg van Michel Preud’homme stond bij de rust evenwel nog maar één doelpuntje voor. Zenit Sint-Petersburg wist immers twee maal te scoren in de eerste 45 minuten.

De wedstrijd startte nochtans zeer hoopvol voor Twente. De ploeg uit Enschede had in de openingsfase het betere van het spel. Het deed het thuispubliek ook meteen schrikken met een reuze kans voor Chadli. De Rode Duivel besloot echter een half metertje naast.

Zenit probeerde via de flanken voor dreiging te zorgen. De voorzetten werden echter steeds onschadelijk gemaakt. De eerste goede aanval door het centrum was wel meteen raak. Shirokov kreeg eerst nog af te rekenen met de paal, maar besloot nadien wel in doel. Op het halfuur moest Mihaylov zich bijna voor de tweede keer opdraaien. De doelman had echter een puike redding in huis op het schot van aanvoerder Anyukov.

Twente voetbalde nochtans goed mee, maar kon niet echt gevaarlijk worden. De thuisploeg kon dat wel met ondermeer schoten van Danny en Kerzhakov. Laatstgenoemde kende bij zijn tweede poging wel succes. Zijn eerste schot werd gepakt door Mihaylov, maar enkele tellen later knalde hij het leer toch staalhard tegen de netten.

Twente probeerde vlak voor rust zichzelf wat meer ademruimte te verschaffen. De Jong, nochtans tweemaal scorend in de heenwedstrijd, zag zijn pogingen steevast naast de kooi van Zhevnov verdwijnen.

Na de koffiepauze kwam de ploeg van Preud’homme amper in de problemen. Het kreeg zelfs nog de beste kansen via De Jong en Onyewu. Beiden kwamen alleen voor de doelman, maar alletwee misten ze ook.

Het slotoffensief van Zenit werd pas de laatste tien minuten ingezet. De verdediging van de Nederlandse landskampioen kraakte echter niet. Ondanks de 2-0-nederlaag stoot Twente alsnog door naar de kwartfinales van de Europa League, dankzij de 3-0-overwinning uit de heenwedstrijd.